"To je incestno dejanje in zagotovo ne povečuje varnosti njihovih zavarovancev, ampak dokler ne presegajo omejitev (izpostavljenosti do delnic), ni nobene zakonske podlage za ukrepanje," nam je zatrdil direktor Agencije za zavarovalni trg (AZN) Mihael Perman. Določba zakona ZISDU-1, ki opredeljuje prepovedane posle članov uprave in nadzornega sveta družbe za upravljanje, namreč za pokojninske družbe in zavarovalnice, torej tudi v primeru Prve osebne zavarovalnice, ne velja.

Resda zakon ZPIZ-1 določa, da mora izvajalec pokojninskega načrta skrbeti, da je upravljanje premoženja preudarno in da sredstva nalaga v največjo in izključno korist zavarovancev, a bi lahko morebitne nepravilnosti raziskal le nadzorni svet, na čelu katerega pa je prav Žnidaršič-Kranjčeva.

Do posla je sicer prišlo med podjetjem Dej (ki je posredno v lasti Žnidaršič-Kranjčeve) in štirimi kritnimi skladi Prve osebne zavarovalnice, pri tem pa se je kot vmesni člen pojavilo ljubljansko podjetje Kempas. Direktorja in lastnika Jožeta Kozjeka smo poklicali in ga povprašali po tem poslu, a nas je napotil na ženo. Ko smo stopili v stik z njo, pa nam je ta začudeno odgovorila, da o poslu z delnicami Skupine Prva ne ve nič.

Ali je pri poslu zaradi posrednika nastala razlika v cenah in koliko je iz tega iztržila Žnidaršič-Kranjčeva, ni znano, saj delnice Skupine Prva ne kotirajo na borzi. Omenimo sicer, da se je skoraj identična transakcija odvila že septembra lani, le da je takrat v vlogi prodajalca enoodstotnega deleža Skupine Prva nastopala družba Druga, ki je prav tako v lasti Žnidaršič-Kranjčeve, Kempas pa je imel ponovno le vlogo posrednika.

Prva osebna zavarovalnica, ki jo vodita izvršna direktorja Miroslav Ekart in Damir Verdev, ima prek kritnih skladov v lasti že 3,45-odstotka Skupine Prva, kar pa po besedah Permana pomeni, da ima dejansko toliko lastnih delnic. "To je eden od možnih načinov izčrpavanja družbe," je dodal. Ali bo zaradi tega predlagal spremembo zakonodaje? "Ne, saj bi jo že čez dve leti 'povozila' evropska direktiva solventnost dva," je odgovoril.

tomaz.modic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Skupine Prva si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.