Prodajo nam je včeraj potrdil namestnik predsednika upravnega odbora KD Group Aleksander Sekavčnik. "KD Investments smo prodali lokalnim investitorjem," nam je dejal Sekavčnik. Kateri so ti investitorji, kdo je kupec črnogorske družbe in koliko je znašala kupnina, Sekavčnik ni pojasnil. Prav tako je bil na včerajšnji novinarski konferenci ob 18. obletnici vzajemnega sklada Galileo redkobeseden predsednik upravnega odbora KD Group Matjaž Gantar, ki na vprašanja o prodaji ni želel odgovoriti.

Po vsej verjetnosti je kupec KD Monta blizu najmanj enemu izmed štirih največjih lastnikov KD Groupa (Gantar, Sekavčnik, Sergej Racman in Tomaž Butina), na kar nakazujejo tudi investicijske odločitve Miga po menjavi lastnikov v družbi KD Mont. Mig je namreč sredi decembra lani kupil 4,7-odstotni delež družbe KD (večinska lastnica KD Group), za katerega je odštel več kot dva milijona evrov. Kateri od štirih največjih lastnikov je Migu prodal omenjeni paket delnic, ni znano, saj jih je imel pred prodajo "shranjene" na finduciranem računu avstrijske Raiffeisen Zentralbank.

Skupina KD Group je po besedah Gantarja lani poslovala "tako kot večina drugih finančnih institucij", zaradi manjšega obsega sredstev v upravljanju pa je imela največji padec prihodkov družba KD Skladi. Predsednik uprave KD Skladov Peter Groznik je pojasnil, da so lani število zaposlenih znižali iz 60 na okoli 40, poslovali so z minimalnim dobičkom, neto prilivi v njihove sklade pa so znašali okoli 20 milijonov evrov. V prvih devetih mesecih minulega leta je sicer Skupina KD Group ustvarila 22,7 milijona evrov čiste izgube, od tega matična družba šest milijonov evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja KD Group si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.