To nam je včeraj zatrdilo več neimenovanih sogovornikov iz finančnih krogov, ki ocenjujejo, da bi lahko Horvata do selitve prignale spremembe davčne zakonodaje v Veliki Britaniji. Ta država bo s prvim aprilom namreč uvedla 50-odstotno obdavčitev dohodkov, ki presegajo 150.000 funtov (okrog 167.000 evrov), davčnim zavezancem, ki bodo na leto zaslužili več kot 100.000 funtov, pa bo postopoma ukinila tudi davčne olajšave pri dohodnini.

Če Darko Horvat v prihodnjih mesecih torej ne bo več eden od 350.000 ljudi, ki delajo v Britaniji in pri tem zaslužijo več kot 150.000 funtov, ga v Švici čaka prijaznejšo davčno okolje. Po podatkih britanske spletne strani Human Resources najvišja dohodninska stopnja v Švici znaša 11,5 odstotka, ker pa bo Horvat v Švici najverjetneje le stalno prijavljen rezident, ki bo delal v drugih državah, bi si lahko višino dohodnine še znižal s plačevanjem glavarine. Osnovo za to švicarske oblasti običajno določijo glede na življenjske stroške zavezanca, pri čemer je ta običajno enaka štirikratniku najemnine, ki jo zavezanec letno plačuje za najemnino stalnega bivališča.

Na vprašanje, ali se res seli v Švico, nam včeraj pri Horvatu ni uspelo dobiti odgovora. Kot je poročal nemški Bild, je Horvatovi vilo prodala Madeleine Schickedanz, dedinja propadlega nemškega koncerna Arcandor, ki je vključeval tudi zavarovalnico Thomas Cook in podjetja Quelle, Karstadt, World of Music in Neckermann.de. Novinarjem je še pred dvema mesecema potožila, da po propadu Arcandorja z možem za življenje porabita "od 500 do 600 evrov na mesec".

Mirka Horvat je prek delniške družbe Horvista, ki jo je uradno ustanovila letos oktobra, domuje pa na naslovu pisarne enega od švicarskih odvetnikov, za vilo plačala znesek, ki je "le" za sedem milijonov evrov manjši od vseh prihodkov, ki jih je leta 2007 ustvarila najpomembnejša družba iz Horvatovega imperija, nizozemska Aktiva Holdings. Po zadnjih javno dostopnih podatkih je družba, ki domuje v zgradbi svetovnega trgovinskega centra (WTC) v Amsterdamu, v tem letu zabeležila dobiček v višini skoraj 30 milijonov evrov, pri čemer je imela ob okrog 140 milijonih evrov obveznosti za dobrih 400 milijonov evrov sredstev.

Aktiva Holdings je lani oktobra 86-odstotni delež v slovenski družbi Aktiva Naložbe, ki ima še vedno več kot 20.000 certifikatskih delničarjev, prodala hčerinski nizozemski družbi Aktiva Sei. Po naših podatkih lastniška veriga podjetij, ki jih obvladuje Darko Horvat, zajema več držav (poleg Nizozemske še Luksemburg in Veliko Britanijo), njen prvi člen pa domuje na Britanskih Kanalskih otokih, natančneje na otoku Guernsey. Tam je namreč registrirano podjetje Oxford Corporation Ltd., ki je po dostopnih podatkih še vedno edini lastnik britanskega podjetja Aktiva Capital Limited, ki prek podjetij v Luksemburgu obvladuje Aktivine družbe na Nizozemskem.

primoz.cirman@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Aktive Naložb si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.