Da so razmere v družbi resne, kaže tudi podatek, da konsolidiranega letnega poročila pred odločanjem na skupščini ni potrdil nadzorni svet. Po drugi strani so ga potrdili šele na nedavni skupščini. To pa ne preseneča, saj je o njem odločala večina na čelu z družbo pooblaščenko Vegrad Naložba, ki ima v lasti 56,7 odstotka Vegrada in katere večinska lastnica je glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Dejansko to pomeni, da je uprava Vegrada pravzaprav sama potrdila letno poročilo Vegrada. Potrditvi letnega poročila in hkrati tudi podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu sta nasprotovali Kapitalska in Slovenska odškodninska družba (njun 29-odstotni delež je konec minulega leta prevzela Posebna družba za podjetniško svetovanje). Po drugi strani je delo uprave in nadzornega sveta v letu 2008 podprl Zvon Dva Holding (v Vegradu ima 10-odstotni lastniški delež), ki ga posredno obvladuje mariborska nadškofija.

Skupina Vegrad je imela konec leta 2008 od bilančne vsote v višini 387,8 milijona evrov kar 93 odstotkov dolžniškega kapitala. Pri tem so finančne obveznosti znašale okoli 220 milijonov evrov (za primerjavo, Skupina SCT je imela v preučevanem obdobju za polovico nižji finančni dolg). Medtem ko so se kratkoročne finančne obveznosti konec leta 2008 v primerjavi z letom pred tem povečale za 2,5-krat, na 139 milijonov evrov, so se dolgoročne finančne obveznosti znižale za pet milijonov evrov, na 83 milijonov evrov. Dodatnih sto milijonov evrov pa je skupina Vegrad konec leta 2008 dolgovala dobaviteljem.

Čeprav je Skupina Vegrad po prihodkih skoraj dvakrat manjša od Skupine SCT in Skupine Primorje, oba največja slovenska gradbinca prekaša po obsegu zalog. Vrednost zalog Skupine Vegrad je namreč že konec leta 2008 znašala rekordnih 153 milijonov evrov, kar je le 30 milijonov evrov manj, kot so denimo znašale zaloge Skupine SCT in Skupine Primorje skupaj. Delež zalog v sredstvih je pri Skupini Vegrad tako dosegel skoraj 40 odstotkov, kar je okoli 15 odstotnih točk nad povprečjem največjih slovenskih gradbenih skupin, in kaže, da ima Vegrad precejšnje težave s prodajo svojih nepremičninskih projektov.

Kako je poslovala Skupina Vegrad v minulem letu, v Vegradu včeraj niso razkrili. Če pa upoštevamo, da je gradbeništvo zaradi finančne krize med vsemi panogami najbolj prizadeto in k temu dodamo finančne težave Skupine Vegrad v letu 2008, ne bo nobeno presenečenje, če se je finančna slika velenjske gradbene družbe v lanskem letu še bistveno poslabšala.

Zakaj nadzorniki Vegrada niso potrdili letnega poročila v Vegradu, včeraj niso pojasnili. Podobno vprašanje je na skupščini zastavil tudi predstavnik Zvona Dva Holdinga Borut Celana. Tovšakova mu je pa naših informacijah odgovorila, da nadzorni svet ni bil sklepčen zaradi poteka mandatov določenih članov in odstopa nekaterih članov nadzornega sveta. Kljub temu je Zvon Dva Holding na skupščini glasoval za sprejem letnega poročila.

sebastjan.morozov@dnevnik.si

matjaz.polanic@dnevnik.si