Kot je pojasnil Samo Mastnak, predsednik sindikata delavcev Vegrada, je bil upor spontan, tako da sindikat z njim sploh ni bil seznanjen. Delavci v Celovških dvorih so po sestanku z vodstvom Vegrada, na katerem je bila tudi glavna direktorica in največja lastnica Vegrada Hilda Tovšak (na fotografiji), spet začeli delati. Mastnak je sicer včeraj zavrnil možnost stavke: "Nanjo se ne pripravljamo, ker smo v stalnih pogovorih z vodstvom družbe. Gradbeništvo je v težavah, ki so prizadele tudi nas. Tako so bile zaradi likvidnostnih težav prejšnji mesec izplačane plače brez nadur". "Dogovarjamo se z vodstvom, da se takoj, ko bodo na voljo sredstva, nadure izplača. Po mojih informacijah so nekateri ta sredstva že dobili, tudi tisti, ki delajo v Celovških dvorih. V celoti pa to ni bilo možno," je še povedal prvi Vegradov sindikalist.

Čeprav so včeraj popoldne iz Vegrada sporočili, da redno izplačujejo plače vsem zaposlenim v družbi, so jih ti po naših informacijah tudi decembra prejeli z večdnevno zamudo. Poleg tega naj bi več zaposlenih v Vegradu ostalo brez plačila kilometrine, ki so jo pridelali z uporabo lastnih avtomobilov pri opravljanju svojega dela. Po neuradnih informacijah naj bi Vegrad v zadnjih tednih namreč ostal brez nekaterih službenih vozil, ki so jih zasegle lizinške hiše. Kljub temu, da so v Vegradu včeraj priznali, da "pri zadnjem, decembrskem izplačilu plač še delno niso uspeli izplačati vseh nadur", so odgovorni v družbi s Tovšakovo na čelu včeraj ocenili, da so delavci delo prekinili zaradi nizkih temperatur in ne zaradi zaostalih obveznosti.

Kot je včeraj poudaril Samo Mastnak, v Vegradu delavcem poleg nadur dolgujejo še del regresa. "Izplačana je bila le akontacija, ki je za proizvodne delavce znašala 350 evrov neto, za delavce v režijskem delu pa 290 evrov neto. Poračun je bil predviden v septembru, vendar se to zaradi likvidnostnih težav ni zgodilo," je dejal Mastnak.

Na Vegrad smo sicer včeraj naslovili več vprašanj, med drugim tudi o poslovanju družbe v letu 2009 in domnevnemu "plačevanju" podizvajalcev s stanovanji, a nanje nismo dobili odgovora. Na naša vprašanja je z izjavo za javnost "odgovorila" Branka Gabrijel, direktorica za kadrovsko in splošno področje v Vegradu, ki je poudarila, da "so se z delavci včeraj dogovorili o neizplačanih nadurah in da delo na gradbišču poteka normalno, kolikor jim to dopuščajo nizke temperature".

peter.pahor@dnevnik.si primoz.cirman@dnevnik.si