V Luksemburgu se kopičijo milijoni

Družba MNP2 (nekdanji pid KS2 Naložbe), do katere je Lah prišel prek številnih nepreglednih pripojitev, zmanjšanj osnovnega kapitala, združitev delnic in zaprtih dokapitalizacij, je bila namreč izbrisana iz poslovnega registra. Vseh 170 milijonov evrov premoženja MNP2 sta prevzela Aluber in njegova družba MNP-F, ki bo v kratkem prav tako likvidirana, njeno premoženje pa preneseno na Aluber.

O velikosti premoženja veliko pove podatek, da sta imela MNP2 in MNP-F konec leta 2008 kar 237 milijonov evrov kapitala in niti evra finančnega dolga. S pripojitvijo dveh omenjenih družb pa se holding Aluber ne bo le kapitalsko okrepil, temveč tudi opazneje razdolžil. MNP2 in MNP-F sta namreč v preteklih letih po neuradnih informacijah Aluberju posodili več kot 30 milijonov evrov, teh posojil pa mu sedaj ne bo treba vrniti.

Zakaj seli premoženje v Luksemburg, Lah ni želel natančno pojasniti. "Gre za običajne poslovne transakcije nejavnih zasebnih družb," je bil kratek. Tako ni znano, kakšno premoženje je dejansko sploh prevzel Aluber. MNP2 in MNP-F svojih naložb javno namreč ne razkrivata, po naših informacijah pa sta v zadnjih letih večje zneske investirala predvsem v rudnike urana in nekatere naftne družbe iz Severne Amerike ter nepremičninske sklade, s katerimi upravlja Lahov Ceeref Management Company.

Nižji davki in pretrganje vezi

Po navedbah naših virov se Lah že več let pripravlja na selitev premoženja v Luksemburg, sedaj pa so ti načrti prešli v sklepno fazo. Po končanem prenosu premoženja bo Aluber prevzel vlogo ključnega člena v Lahovem poslovnem imperiju, investicije pa bo vodil prek tako imenovanih "projektnih" družb, ki bodo v lasti Aluberja.

Poleg tega, da bo imel premoženje zbrano v davčno prijaznejšem Luksemburgu, je razlog za selitev tudi pretrganje zgodovinskih vezi. Z izbrisom MNP2 in MNP-F so se namreč prekinile vse vezi s pooblaščenimi investicijskimi družbami, s katerimi je v preteklosti upravljal Lah. Z izbrisom MNP2 in MNP-F se je Lah izognil tudi posledicam morebitnih prihodnjih sprememb zakona o pravnih naslednicah pidov, ki bi lahko zamajale njegov poslovni imperij, še pojasnjujejo naši viri.

matjaz.polanic@dnevnik.si