"Z namenom, da bi si prilastila nezakonito zaračunan denar, je družba Simobil uporabila celo instrument unovčitve bančne garancije, ki pa ga je sodišče z začasno odredbo zavrnilo. Svoj položaj operaterja s pomembno tržno močjo je družba Simobil zlorabila tudi tako, da družbi Akton ni omogočila nadgradnje zmogljivosti za zaključevanje pozivov, ki jo je družba Akton zahtevala v skladu z veljavnimi predpisi," nam je pojasnil Košir in navedel še nekatere druge kršitve. Dodal je, da so jih večkrat pozvali, naj odpravijo nepravilnosti, vendar neuspešno.

Na podlagi njihovih prijav je Apek zoper Simobil vodil več postopkov in tudi ugotovil nepravilnosti, je nadaljeval Košir. "Zaradi identičnih kršitev smo prijavo na UVK in Apek vložili tudi proti Mobitelu," je povedal. Dodal je, da takšno protipravno delovanje družb s pomembno tržno močjo povzroča Aktonu visoko gospodarsko škodo, onemogoča pa se tudi konkurenca na trgu.

V Simobilu so potrdili, da so prejeli sklep UVK o uvedbi postopka zoper njihovo družbo. "Predmetni sklep še preučujemo. UVK od nas še ni zahteval nobenih podatkov ali dokazil, niti ni zoper Simobil opravljal nobenih aktivnosti," so bili kratki. Varuh konkurence je sicer pozval vse osebe, da mu pošljejo podatke, ki bi lahko bili pomembni za odločitev glede omenjenega postopka zoper Simobil.