Preostala trojica slovenskih skakalcev je v precej okrnjeni konkurenci, kjer iz najboljše deseterice svetovnega pokala nastopajo le trije skakalci, ostala brez točk. Robert Hrgota je bil blizu finala z 32. mestom, Rok Urbanc je tekmo končal na 41. mestu, Jurij Tepeš pa je bil 47.

"Danes je bila zelo težka tekma, saj smo imeli zelo spremenljive vremenske razmere. Fantje niti niso tako slabo nastopili, kolikor so imeli smole z vetrom. Le Pikl je ta čas tako močan, da se je prebil naprej," je iz Japonske za STA sporočil trener reprezentance Igor Medved in opozoril, da so za nedeljsko tekmo napovedane še precej slabše razmere. "Ob 1. uri zjutraj po srednjeevropskem času nas čakajo najprej kvalifikacije, vendar je tako slaba napoved, da se zna zgoditi, da bomo startali kar s prvo serijo. Bomo videli, upamo na najboljše," je še dodal Medved.

Korošec Morgenstern tako nadaljuje zmagoviti pohod na velikih skakalnicah, saj je dobil tudi zadnjo tekmo na taki napravi v Bischofshofnu. To je bila zanj še 14. zmaga v svetovnem pokalu, v Saporu pa po dveh slavjih leta 2008 še tretja v karieri. "Zelo rad imam skakalnico Okurajama in zelo so mi všeč ljudje. Sem rad pridem in čudovito je, da sem spet na vrhu," je dejal dvakratni olimpijski prvak Morgenstern.

Morgi je bil po prvi seriji tretji, vodil pa je japonski veteran Noriaki Kasai, ki je dodobra izkoristil prednost domačega terena. Tako je pri 37 letih lovil še svojo 16. zmago za svetovni pokal, a načrte so mu deloma prekrižale tudi slabe vremenske razmere in na koncu je bil šesti.

V deželi vzhajajočega sonca nastopa tudi Švicar Simon Ammann, ki je bil danes na prvi tekmi peti in tako z 839 točkami spet prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, saj do sedaj vodilni Avstrijec Gregor Schlierenzauer (796 točk) tako kot večina najboljših na Japonsko ni pripotoval. Tretji je njegov rojak Andreas Kofler (587), najboljši Slovenec pa ostaja Robert Kranjec (299) na 11. mestu.

V nedeljo bo Saporo gostil še eno tekmo svetovnega pokala ob 3. uri zjutraj po srednjeevropskem času.