Najbolj viden je bil napredek mladega Bauerja, ki je bil pred dvema sezonama v Pjeongčangu v Južni Koreji že osmi, z domače tekme v Pokljuki pa se vrača s sedmim mestom iz zasledovanja. Še ne 24-letni Bauer je dobro izkoristil zanj tokrat ne nesrečno 13. mesto iz sprinta in prav na Pokljuki osvojil najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu v karieri. Na zasledovanju je dodobra ogrel tudi številne slovenske navijače, ki so se v prelepem vremenu zbrali na Rudnem polju in pozdravili prav vsak njegov zadetek.

Tokrat slovenskega reprezentanta niso motili niti domači navijači, saj pravi, da rad nastopa pred svojci, prijatelji in znanci, navijanje pa je nekaj normalnega: "Vse to, kar slišiš, skušaš odmisliti. Jaz sem se skoncentriral na svoj nastop, a verjamem, da je bila tekma zanimiva in pestra, saj je bilo precej bučno. V vsakem primeru se je na tekmi treba zbrati, čeprav je to pri borbi za visoka mesta težje, a danes sem uspel nastopiti sproščeno, kar je bil tudi ključen dejavnik za visoko uvrstitev." Bauer dodaja, da si je s sedmim mestom izpolnil tudi enega od zadanih ciljev pred sezono - izboljšati najboljšo osebno uvrstitev: "Zdaj realen cilj postaja tudi pogled na stopničke. Obenem upam, da bodo tudi ostali fantje končno na tekmah pokazali to, kar kažejo na treningih, saj so sposobni še precej več, kot se to zdi po trenutnih izidih. Upam tudi, da bomo imeli vsi skupaj spet kakšen dober dan v štafeti, kjer smo lahko zelo visoko."

Zelo dobro sta se odrezala tudi Janez Marič in Vasja Rupnik. Marič je s štirimi kazenskimi krogi na koncu osvojil 35. mesto in bil med tistimi tekmovalci, ki so na tekmi najbolj napredovali, saj se je na startu v smučino podal kot 58., Rupnik pa je s 36. mestom osvojil najvišjo uvrstitev v karieri in še drugič zapored osvojil točke. Prav za Rupnika je Pokljuka 2009 prelomnega pomena, saj se je končno prebil med tekmovalce s točkami. "Žal mi je, da nisem danes stoje zadel še nekaj več, saj bi bil lahko še višje. Seveda sem zelo zadovoljen tudi s točkami, saj mi je s tem seveda padlo tudi eno breme z ramen, a zdaj si bom naložil zanesljivo nekaj novega. Zdaj nekaj dni počitka, pa gremo naprej uživat," je po tekmi dejal Rupnik.

Nad petim mestom je bila navdušena tudi Gregorinova, ki je prikazala najboljši nastop v sezoni in nadgradila 13. mesto s sobotnega sprinta, posebej pa je bila zadovoljna, ker je brezhibno opravila streljanje v stoječem položaju, kar jo je doslej v sezoni vedno stalo visokih uvrstitev. Svojo moč je Gregorinova uprizorila že pri prvem streljanju leže in se do drugega strelskega postanka s 13. prebila na sedmo mesto. Kazenski krog jo je le začasno oddaljil od najboljših, ko pa je v drugi polovici tekme vse opravila 100-odstotno, je prehitevala tekmico za tekmico, le prva četverica je bila na koncu že preveč oddaljena.

Po tekmi je povedala tudi dolgo znano športno resnico: "Na strelišču so bile razmere naravnost idealne, a če ti uspe dober nastop, te tako ali tako nič ne moti. Vsekakor je bilo danes precej lažje nastopati. Včeraj sem visoko uvrstitev spet izgubila na strelišču, čeprav sem bila s 13. mestom zelo zadovoljna. Danes pa sem imela lepo izhodišče in rekla sem si, da nimam česa izgubiti. Ni vrag, da enkrat ne bi zadela tudi na tekmi, saj mi na treningih gre in prav danes se je lepo izšlo." Gregorinova je prikazala eno svojih najboljših streljanj, saj je le enkrat v karieri na tekmi svetovnega pokala na tekmi s štirimi streljanji zadela ničlo, danes je morala v kazenski krog enkrat.

S končnim razpletom so bili nadvse zadovoljni tudi v slovenskem taboru, kjer so končno pričakali visoke uvrstitve. Zadovoljna pa je bila tudi predsednica organizacijskega komiteja Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo, saj se vojska res trudi za osrednjo slovensko biatlonsko prireditev. Za nameček pa so na ministrstvu dobili tudi potrdilo, da delajo na pravem projektu, saj je lepo vreme dodobra napolnilo nov moderen biatlonski snežni stadion. Slednja je obljubila sodelovanje tudi v prihodnje, vsem športnikom, ne le biatloncem, najboljšim, Petri Majdič, Teji Gregorin in Klemnu Bauerju, pa je čestitala tudi za dobre dosežke na obeh domačih prireditvah svetovnega pokala ta konec tedna na Rogli in na Rudnem polju.

Zadnja zmagovalca biatlonskih tekem svetovnega pokala v letu 2009 sta postala Rusa Svetlana Slepcova in Jevgenij Ustjugov. Tekmovalce naslednja tekma svetovnega pokala čaka prvi januarski konec tedna v nemškem Oberhofu, še pred tem pa bo Pokljuka 29. decembra gostila tudi tekmo slovenskega prvenstva.