Skupinski start na Rogli je postregel z novo dobro uvrstitvijo slovenske šampionke Petre Majdič, čeprav ta s sedmim mestom ni bila zadovoljna. V rokah in nogah je imela precej več, v prvih krogih, tekmovalke so jih morale premagati 12, je celo vodila in osvojila 15 bonus točk na vmesnem času.

Potem se je manjša skupinica odlepila od glavnine in pričela narekovati silovit tempo. V ospredju so bile vse favoritinje za končno zmago, tudi Majdičeva je uspešno mešala štrene. Na približno desetem kilometru pa se je zgodilo. Finka Aino Kaisa Saarinen je na vzponu pred osrednjim stadionom nenadoma stopila iz svoje smučine pred Majdičevo, ji pohodila smuči, slovenska tekmovalka pa je izgubila ravnotežje in padla.

Po padcu je Majdičeva nazadovala na deseto mesto, povsem izgubila ritem in koncentracijo. "Samo tuhtala sem, kaj naj storim. Kar izgubila sem se. To se ne dela tako. Točno je vedela, da sem poleg nje, pa je vseeno to naredila. In ni bilo prvič. V cilju se mi je sicer opravičevala, ampak kaj mi to pomaga. Čutila sem, da lahko zmorem več, tudi kriza na 7,5 kilometra je že bila za mano, potem pa to. Ko je nastala luknja, sploh nisem več mogla priključiti k vodilnim, pa če sem se še tako trudila. V cilju sem samo zajokala. Prav je, da so jo diskvalificirali, ampak škode se ne da popraviti," je Majdičeva povedala o pripetljaju, ki še zdaleč ni osamljen.

"Švedske in finske tekmovalke znajo biti agresivne, tega se zavedamo. Še preden smo vložili pritožbo, so do nas prišli predstavniki Mednarodne smučarske zveze in nam povedali, da so Saarinenovo diskvalificirali zaradi nešportnega obnašanja. To je prav, saj se je to že dogajalo, in to ne samo v sprintih," pa je po tekmi povedal trener Ivan Hudač, ki je še dodal, da je z nastopi svojih varovank zadovoljen, morda je nekoliko več pričakoval le od mlajših, ki so tukaj na Rogli dobile priložnost.

Med temi je najboljše nastopila Vesna Fabjan, sicer izrazita sprinterka. "Kot sem že dejala včeraj, sem to tekmo vzela bolj kot trening, kot pripravo na Tour de Ski. Med današnjo tekmo sem sicer padla v krizo, precej me je 'zabasalo', ampak sem zelo vztrajna in trmasta, zato sem šla do konca. Jutri nas čaka počitek, potem pa že spet treningi za novoletno turnejo," je po tekmi povedala Fabjanova.

Nastopile so še tri slovenske predstavnice. Maja Benedičič je osvojila 55. mesto, Anja Eržen 56., Alenka Čebašek pa je odstopila.

Do nove zmage je prišla Poljakinja Kowalczykova, ki pa ji še ni uspelo prevzeti vodstva v skupnem seštevku. Tega je po sobotni zmagi in današnjem drugem mestu zadržala Norvežanka Bjoergnova, ki na Tour de Ski ne bo startala. "Zdaj me čaka predvsem nekaj počitka in regeneracija. Odšla bom domov, kjer bom med božičnimi prazniki uživala in jedla. 1. januarja gre znova zares, glavni cilj na Tour de Ski je, da preživim," pa je po zmagi povedala Poljakinja, ki za vodilno Bjoergnovo zaostaja 50 točk.

Pri moških, ti so tekli na 30 kilometrov, se je nove zmage na Rogli, že v soboto je bil najboljši v sprintu, veselil Norvežan Petter Northug. Svetovni prvak do 23 let iz Medvod leta 2006 se v Sloveniji očitno dobro znajde, saj je sicer izrazit sprinter, tokrat pa je odlično tekel tudi na distanci. Northug, 6. januarja bo dopolnil šele 24 let, je vseskozi tekel blizu vodilnih, nato pa v zadnjem vzponu silovito potegnil in v svojem značilnem sprinterskem slogu na mah ugnal pet ali šest sotekmovalcev ter se v ciljni ravnini suvereno veselil nove zmage. Drugo mesto je osvojil Rus Aleksander Legkov, tretji pa je bil rojak slednjega Maksim Vjalegžanin. Edini slovenski predstavnik Domen Potočnik je odstopil dva kroga pred koncem, ko so ga vodilni že prehiteli za krog.