Rogla se je še pred desetimi dnevi ubadala s pomanjkanjem snega in previsokimi temperaturami, danes pa se je to slovensko zimsko smučarsko središče predstavilo v povsem drugačni luči. Snega na tone, temperature 16 stopinj pod lediščem in še nižje, močan veter ... V zahtevnih razmerah, pravi sibirski pravljici, sta zmagi v obeh konkurencah odšli na Norveško, zmagala sta Petter Northug in Marit Bjoergen.

Petra Majdič je na Rogli upravičeno pričakovala visoko uvrstitev, proga ji je bila namreč s tremi vzponi, zadnjim celo v ciljno ravnino, pisana na kožo. V danih razmerah, na progo je vseskozi naletaval sneg in povzročal dodatno trenje ter s tem zahtevnejše pogoje, se je Majdičeva dobro znašla. V kvalifikacijah s šestim časom in nato v četrtfinalu in polfinalu je odtekla zgolj toliko, da je bilo dovolj za napredovanje. Vseskozi je nadzorovala ostale tekmice in se suvereno uvrstila med najboljših šest.

Finale je bil zgodba zase. Veter se je še okrepil, sneženje prav tako. Majdičeva je začela nekoliko slabše, tekla na začetku na četrtem mestu, nato pa na vzponu padla na zadnje šesto. "Tekmice so me zrinile povsem na stran, tako da sem padla na zadnje mesto. Tudi zato sem potem morala nekaj časa teči v svoji progi, da sem pridobila kakšno mesto, saj sem se zavedala, da se z zadnje pozicije ne bom mogla boriti za vrh," je dejala Majdičeva.

Tudi spusti so bili nevarni, saj je zasnežena proga zelo nepredvidljiva. "Če katera pred tabo pade, te lahko hitro potegne zraven in potem se lahko za dobro uvrstitev obrišeš pod nosom. Tudi zato sem bila previdnejša. Napadla sem na zadnjem klancu, tam je bilo moči še dovolj, da sem se prebila na tretje mesto, s čimer sem v teh zahtevnih razmerah vsekakor zadovoljna," je na novinarski konferenci po tekmi še povedala Majdičeva, ki bo jutri startala na novo dobro uvrstitev: "Želje so vedno visoke, je pa res, da dekleta ne znamo taktizirati. 15 kilometrov s skupinskim startom je tako nepredvidljiva tekma, da se ne da ničesar napovedovati. Kowalczykova je tako močna, da lahko sprinta tudi od starta do cilja, vsekakor pa bo v skupini nekaj mladih, ki bodo prav tako hotele biti vsaj kakšen kilometer v ospredju. Danes sem naredila veliko delo, tako da bom jutri na tekmo šla povsem sproščeno."

V težkih razmerah in v klasični tehniki pa se nista najbolje znašli drugi dve predstavnici, ki sta del karavane svetovnega pokala. Višnarjevi je ponagajala astma in je izpadla v kvalifikacijah, kjer sta se poslovili še Maja Benedičič in Alenka Čebašek. Vesni Fabjan je uspel preboj skozi kvalifikacijsko sito, bila je 23., a je nato v četrtfinalu popustila in zasedla končno 28. mesto. "Želela sem si polfinale, a sem s četrtfinalom tudi zadovoljna. Tekma je bila zelo težka, tudi klasična tehnika mi ne leži, ob precejšnji dolžini sprinta sem z osvojitvijo točk svetovnega pokala lahko zadovoljna. Jutri bom startala predvsem zato, da bo tekma zame nekakšen trening, bomo videli," je povedala Fabjanova.

Selektor ekipe Ivan Hudač je pozitivno ocenil nastope svojih varovank, za nedeljo pa napovedal novo vrhunsko predstavo Majdičeve. Tekma se bo na Rogli pričela ob 11.15 za ženske in ob 12.30 za moške.