"Vse se enkrat konča in tudi jutri bo sonce spet vzšlo, kljub temu pa je škoda, da sem zapravil priložnost za deseti naslov," je dejal Peter Mankoč, ki za v sredo v zimskem kopališču v Tivoliju pripravlja tradicionalni ekshibicijski plavalni miting Ilirija Challenge.

Kaj je v finalu na 100 mešano zmanjkalo za deseti zaporedni evropski naslov?

Ni bil moj dan, nisem spal najboljše, konkurenca pa je bila taka, da če narediš napako te takoj kaznuje. Vseeno sem zadovoljen, saj kolajno sem vendarle dobil. Sicer ni zlata, kot sem si želel, je pa tudi bronasta še vedno zelo dobra.

Pri katerem slogu ste izgubili zlato kolajno?

Odločila je majhna napaka pri obratu delfin-hrbet, kjer se mi ni izšlo. V polfinalu je vse šlo tako kot je treba, tokrat pa sem imel na prvem obratu težave, nato pa se je vse skupaj stopnjevalo. Probal sem popravljati, a na žalost ni šlo. Problem je bil, da se roke niso naslonile na vodo, ampak so jo rezale, posebej se je to poznalo pri kravlu, ki sem ga v polfinalu lahko plaval do konca.

V primeru desetega zaporednega evropskega naslova ste omenjali, da boste končali z nastopi na evropskih prvenstvih. Kako sedaj, ko vam to ni uspelo?

Prvo pridejo na vrsto počitnice, nato pa ni odvisno vse samo od mene. O določenih stvareh se moramo dogovoriti, saj je treba videti, kako se bodo določene zadeve odvijale v prihodnje, potem pa bom tudi jaz povedal, kako in kaj. Lov na deseti zaporedni evropski naslov je sedaj seveda končan, o vsem ostalem pa bo še videli.

S svetovnim rekordom v polfinalu na 100 mešano vam je kljub vsemu uspel izjemen dosežek.

Na začetku sezone sem dejal, da mi je želja na 100 mešano, da odplavam 50,70. To mi je tudi uspelo in s tega vidika sem dosegel tisto, kar sem si na začetku sezone zadal.

V petek ste na 100 delfin prišli do srebrne kolajne natanko deset let po svoji prvi v karieri (11. 12. 1999). Premagal vas je edino vaš dober prijatelj Evgenij Korotiškin.

Verjamem, da bi se dalo na 100 delfin še boljše plavati. Na tretjem obratu ni šlo ravno najboljše, kjer sem izgubil veliko moči, a kljub temu je kolajna vendarle kolajna. Zmaga sicer ni bila dosegljiva, toda vseeno bi lahko plaval hitreje.

Domov prihajate z dvema kolajnama za drugo in tretjo mesto. Bi ju zamenjali za zlato na 100 mešano?

Moje mišljenje je tako, da moraš vse jemati tako kot dobiš. Karkoli spreminjat je brez veze, saj vsaka stvar, ki jo narediš v življenju, te oblikuje.

V Carigradu ste imeli nekaj težav s spancem zaradi hrupa.

Te težave sem imel predvsem v noči iz petka na soboto, zadnji dan pa je vse bilo več ali manj normalno. Stvari so se sicer nabirale, a tako pač je. Nisem imel edini probleme s spancem in vsi so imeli enake pogoje, tako da se ne morem pritoževati, da bi bil jaz kaj na slabšem.

Kako vi gledate na to kar je pred dnevi govoril vaš trener Dimitrij Mancevič, ko je opozarjal na težave med vašim taborom in Plavalno zvezo Slovenije?

Saj niso samo tu problemi, so tudi še kje drugje, ki jih je potrebno urediti. Težave niso samo na ravni zveze, ampak recimo tudi na ravni Olimpijskega komiteja Slovenije. Zavedam se, da nikoli ne bo vse "štimalo", a čim več stvari je potrebno urediti. Jaz imam še željo nadaljevati, toda ne za vsako ceno.

V sredo se boste predstavili še vsem domačim navijačem na mednarodnem mitingu Ilirija Challenge.

Vsi ljubitelji plavanja so vabljeni, saj bo vse brezplačno. Konkurenca bo vrhunska, saj v Ljubljano prihajajo prvi trije na 100 delfin iz evropskega prvenstva ter zraven še afriški rekorder. Prišli bodo še Sergej Fesikov, Stefan Nystrand, ki je bil svetovni rekorder na 50 prosto, in Alexei Puninski, ki je v hrvaški štafeti odplaval najhitreje med vsemi.