Po fenomenalni soboti in novem svetovnem rekordu 50,76 je vse kazalo, da Mankoč tudi ob Bosporju nima doraslega tekmeca in da se bo od discipline 100 mešano za vedno poslovil, tako je najavljal pred nastopi, kot neporažen Evropejec. Na tekmi pa se je zalomilo že na prvem obratu, po delfinu in hrbtnem slogu Mankoč ni imel sicer običajne prednosti in v končnici tekme, polne napak, sta ga ugnala nekdanji svetovni rekorder Fesikov in presenečenje tekme Hrvat Draganja.

"Ni se mi izšlo kot včeraj, roke se niso naslonile na vodo, ampak so jo rezale, posebej pa se je poznalo pri kravlu, ki sem ga včeraj lahko plaval do konca, danes pa ni šlo. V šali bi lahko rekel, da sem se iztrošil včeraj, a to ne sme biti izgovor za sedem desetink slabše plavanje. Vsaka serija se enkrat konča in tudi jutri bo spet vzšlo sonce, seveda pa je škoda, da sem zapravil priložnost za deseti naslov," je po bronu povedal Mankoč." Njegov trener Dimitrij Mancevič je bil podobnega mnenja: "Bilo je preveč napak, zato je Peter toliko izgubil, a je že v soboto pokazal, kaj zna. Ostaja mu svetovni rekord in morda tudi olajšanje, saj je bila ubranitev teh naslovov naporna skoraj do nezavesti. Zdaj se bo Peter lahko v miru pripravljal na nove tekme."

Zmage je bil zelo vesel tudi novi prvak Draganja: "Podarjenemu konju se ne gleda v zobe. Načrtoval sem podoben izid, a zmage res nisem pričakoval, saj sem plaval med dvema svetovnima rekorderjema. Kapo dol obema za njune dosežke, a danes sem imel jaz najbolj trezno glavo." Mankoč se je ozrl tudi na nadaljevanje kariere, kjer ni potrdil odločitve, da bo končal nastope na 100 mešano, vsekakor pa je v pogovoru z novinarji zahteval zase in za svoje delo boljše pogoje za nadaljevanje: "Januarja bom videl kako naprej. Ni vse odvisno le od mene. Star sem 31 let in dosegel vse, kar se da doseči. Ne da se mi več prositi za svari, ki mi pripadajo in da bi nekateri gospodje naredili nekaj, kar morajo narediti."

Mankočev poraz je kar nekoliko skazil druge slovenske dosežke. Za nepričakovan državni rekord na 200 hrbtno je poskrbela Anja Čarman, ki je bila z 2:04,04 kar sekundo hitrejša kot lani in zasedla četrto mesto. Kljub tesnemu zaostanku za medaljo, so jo oblile solze sreče: "Po vseh zdravstvenih težavah nisem pričakovala, da bom tako blizu evropskemu vrhu. Kljub četrtemu mestu sem zelo zadovoljna, saj nisem verjela, da lahko to odplavam. Na koncu tekme sem videla, da smo vse skupaj in zato sem v finišu skušala še iz mezinca na nogi potegniti kar se da in dosegla sem ta odličen rezultat." Zmagala je Francozinja Alexianne Castel.

Četrto mesto je na 50 delfin zasedel tudi novi slovenski rekorder v tej disciplini Jernej Godec, ki mu je do brona manjkalo 16 stotink. "V finalu se mi je malce slabo izšel obrat, a sprint nikoli ni optimalen. Vedno so malenkosti, ki jih je za naprej sicer lahko popraviti, na sami tekmi pa seveda veliko izgubiš. Sicer pa četrto mesto zame ni nehvaležno. Boljša kot je uvrstitev, boljša pač je in še vedno je boljše biti četrti kot peti, medalja pa je bila seveda blizu," je po tekmi povedal Godec, ki ima ob zahtevnem delu v ZDA v načrtu tudi pripravo na evropsko prvenstvo v Carigradu. Zmagal je Nemec Johannes Dietrich, ki je bil najhitrejši v vseh treh nastopih.

Kot prva je v nedeljo v finalu nastopila Anja Klinar in s 4:32,20 prav tako za debelo sekundo izboljšala v jutranjem delu odplavan lasten državni rekord in zasedla šesto mesto. "Morda sem potihem pričakovala še kakšno sekundo več, a mislim, da ta trenutek ne morem plavati boljše, zato sem zadovoljna. Še dan pred odhodom sploh nisem vedela, ali bom zaradi bolezni šla na prvenstvo ali ne in teh dosežkov sploh nisem pričakovala. Po drugi strani pa se vidi, da imam v plavanju še kar precej rezerve in naslednji izzivi so pred vrati," je po tekmi menila 21-letna Gorenjka. Zmagala je Britanka Hannah Miley.

Zadnji dan je postregel tudi s številnimi rekordi. Največje presenečenje je bilo, da sta si Rusa Arkadij Vjačanin in Stanislav Donets razdelila prvo mesto na 100 hrbtno z novim svetovnim rekordom 48,97. Na 200 prsno je z rekordom 2:00,67 zmagal Madžar Daniel Gyurta. Italijanska šampionka Federica Pellegrini se je veselila zmage na 200 prosto prav tako z rekordom 1:51,17. Še eno zlato medaljo, tokrat na 100 delfin, je osvojila tudi najuspešnejša udeleženka prvenstva Nizozemka Inge Dekker, njena rojakinja Hinkelien Schreuder pa je bila najboljša na 50 prosto. Nemec Paul Biedermann, ki je poleti zaslovel z zmago nad Američanom Michaelom Phelpsom, pa je svoji zbirki medalj na 200 prosto dodal še zlato z evropskih prvenstev, njegova rojakinja Caroline Ruhnau je bila najboljša na 100 prsno. V zadnji disciplin prvenstva so se zmage veselili Francozi, tesno pred ekipo, ki je v skupnem pregledu dosežkov morda najbolj presenetila na tekmovanju, Hrvati.