Direktor Športnega centra Pohorje Drago Rataj je dejal, da so večino najzahtevnejših opravil na novi vzpenjači že opravili, čakajo jih le še dokončna nastavitev in priprave na tehnični pregled, zato verjame, da bo nova žičnica zagnana v predvidenem roku. Ob tem je povedal, da je celoten projekt vreden 12,2 milijona evrov, ob nepovratnih sredstvih v višini 4,2 milijona pa bodo preostanek financirali z lastnimi sredstvi in skoraj osmimi milijoni kredita Športnega centra Pohorja kot koncesionarja.

Sicer pa bo v prvi fazi obratovanja za prevoz potnikov na Pohorje skrbelo 32 osemsedežnih kabin, s čimer bodo na Pohorju zagotovili zmogljivost 1000 potnikov na uro. Po končani drugi fazi gradnje, ki vključuje tudi postavitev vmesne postaje in naj bi se zaključila spomladi prihodnje leto, pa bo za prevoz potnikov na Pohorje na razpolago kar 82 kabin z zmogljivostjo 2400 potnikov na uro.

Kot je znano, se je julija letos podrl osmi steber vzpenjače, zaradi česar so tri gondolske kabine padle v globino. Mestna občina Maribor se je kmalu zatem na avgustovski izredni seji mestnega sveta odločila postaviti povsem novo žičnico in podelili koncesijo upravljavcu Športni center Pohorje.

Partnerja sta sicer dve koncesijski pogodbi v začetku decembra že podpisala, in sicer eno za gradnjo žičnice, drugo pa za javno gospodarsko službo prevoza potnikov. Obe sta po Ratajevih besedah medsebojno povezani in v skladu z zakonom o žičničarstvu veljata 40 let.