Fabjanova, nekdanja svetovna prvakinja do 23 let, je v specifičnih ne predvidljivih razmerah (ozka proga, ovinki in s kemijo zaledenela smučina) izkoristila svoj razkošen potencial eksplozivnosti in spretnosti. Za korak sta jo po fotofinišu prehiteli švedska najstnica Hanna Falk, sedma že v Kuusamu v prvem nastopu med elito, in izkušena Rusinja Natalija Korosteleva. »Na iztegnjeni korak sem prišla z napačno nogo. Odločal je le korak ali zamah, kot pri veslanju. Bile smo izenačene, saj v finalu ni bilo velikih imen. Ali ni lepo videti drugih deklet na odru?« je navihano vprašala Vesna, ko je v naročju že imela kristalno lovoriko.

Slovenke so bile po kvalifikacijah z osmim mestom Višnarjeve, desetim Majdičeve in dvanajstim Fabjanove ekipne zmagovalke kvalifikacij. To vse govori tudi o vrhunski spremljevalni ekipi. Fabjanovi se je gladko izšlo že v četrtfinalu. »Kvalifikacije nisem tekla na polno. Nekaj energije, vsaj tiste v glavi, sem želela prihraniti za izločilne teke. Za nameček sta me boleli še pokostnici, ker je bila proga izredno ledena. Nisem bila dovolj vajena takih razmer, zaradi grbin pa sta tožili tudi Petra in Katja. Teke sem potem samo stopnjevala,« je 24-letna Fabjanova opisala pot do največjega uspeha.

Lanska zmagovalka Petra Majdič je po fotofinišu v četrtfinalu v svoji izre dno močni skupini (Bjoergen, Korosteleva, Kuenzel, Randall) osvojila tret je mesto in bila tudi nesrečna poraženka po času. Kljub dobremu taktičnemu teku jo je izza zavetrja, enako kot Fabjanovo, prehitela prav Korosteleva.

Tudi Blejka Katja Višnar je bila dovolj močna, a je bila kmalu po štartu že v podrejenem položaju. S poskusi prehitevanja po zunanji strani ni bila uspešna in končala šele kot šesta v skupini. 26. mesto je zanjo enakovredno kot le peto mesto njenega srčnega iz voljenca Ole Hattestada. Norvežan je tako kot Majdičeva ob odsotnosti Saarinenove in Kowalczykove zamudil priložnost za oblačenje rumene majice.
Polfinale je bil usoden tudi za Norvežanko Marit Bjoergen, ki je v Düsseldorfu zmagala že šestkrat, najhitrejšo iz kvalifikacij Arianno Follis, ki se je spotaknila v dvoboju s Fabjanovo, ter nekdanjo svetovno prvakinjo Pirjo Muranen, tretjo iz kvalifikacij. »Niti takrat, ko je zraven mene padla Follisova, nisem niti za trenutek razmišljala o tem, da bo nadaljevanje lažje. Z imeni se nisem obremenjevala. V finale sem šla kot v vsak drug tek. Verjela sem, da sem sposobna priti visoko. Bila sem zbrana, kar je za tukajšnjo progo zelo pomembno,« je šampionsko razmiš ljala Fabjanova.

Tokrat je tek Fabjanove in Višnarjeve spremljal tudi trener Vladimir Korolkevič. »V glavi mi je zvenel njegov nas vet, da naj ne norim brezglavo in naj se držim notranje strani teka, čeprav bom lahko tiščala naprej po zunanji strani. Naredila sem vse, kar so mi rekli. Res je, da se je treba odločati v delčku se kunde. Imam že zelo veliko izkušenj, davek napak sem že davno odplačala. Verjela sem, da se bo obrnilo. To bo treba ponoviti. Že to, da sem izpolnila zastavljeni cilj, bo dodatna motivacija za naprej. Seveda vem, da me čaka še ogromno dela. Dobila sem krila,« je bila zgovorna simpatična tekačica Merkurja, s katero so solze veselja po točili na prizorišču in doma v Besnici, pa še kam bodo šli v zahvalo peš. Ko je osvojila naslov svetovne prvakinje v drsalnem šprintu med mlajšimi čla nicami, so šli domači peš na Brezje.