V finalu sta nastopila tudi debitant Peter Prevc (229 točk), ki je svoj prvi nastop v svetovnem pokalu kronal s točkami za 22. mesto, točke pa je za 29. mesto osvojil tudi Mitja Mežnar (214). Od četverice Slovencev je tako brez finala ostal le Primož Pikl, ki se mu je nastop ponesrečil in je zasedel končno 43. mesto.

Komaj 17-letni Prevc je s svojima nastopoma navdušil in postal 49. Slovenec s točkami v svetovnem pokalu, Mežnar pa je še sedmič v karieri vpisal točke svetovnega pokala. "Zadovoljen sem, da so fantje po ne preveč uspešnem vikendu v Kuusamu tokrat dokazali, da so dobro trenirali, in jim je uspelo skoke s treningov prenesti tudi na tekmo. Posebne čestitke si zasluži mladi Prevc, pa tudi Kranjec, da mu je uspelo tako dobro nastopiti," je po tekmi povedal selektor slovenske reprezentance Matjaž Zupan.

"Za nedeljsko tekmo si želimo, da bi fantje nastopili podobno kot danes. S takšnimi rezultati bi bili zelo zadovoljni," je še dejal Zupan.

Še pred petkovimi kvalifikacijami v Lillehammerju pa je Mednarodna smučarska zveza (FIS) sporočila, da tekme smučarjev skakalcev in nordijskih kombinatorcev, ki bi morala biti prihodnji konec tedna v češkem Harrachovu, odpadejo zaradi visokih temperatur in pomanjkanja snega. Za zdaj pri FIS razmišljajo, da bi tekmo izvedli v sredo, 16. decembra, pred tekmami v Engelbergu. Dokončna odločitev bo znana do srede, 9. decembra.

V ospredju je Schlierenzauer, ki je prvo tekmo sezone v Kuusamu končal na zanj "le" 19. mestu, prepričljivo slavil zmago, ko je v finalu s skokom, dolgim 141 metrov, porazil tekmece. Zmagovalec svetovnega pokala 2008/09, ki je slavil že svojo 25. zmago v svetovnem pokalu, pa ima komaj 19 let, je prepričljivo premagal rojaka, olimpijskega prvaka Morgensterna, tretji pa je bil poljski veteran Malysz.

Finec Janne Ahonen, ki se na uvodni tekmi ni prebil v finale, petkratni zmagovalec novoletne turneje, je po letu dni premora tokrat zasedel deveto mesto. V skupnem seštevku je vodstvo zadržal zmagovalec Kuusama Norvežan Björn Einar Romören, ki je bil tokrat 17.

Skakalce v nedeljo čaka še ena tekma z začetkom prve serije ob 13.45.