Direktor direktorata za šport Marko Rajšter je dejal, da ima sedaj slovenska država v Planici v lasti okrog 330.000 kvadratnih metrov zemljišč. Po besedah Žerjava je šlo pri današnjem prenosu iz občine na državo približno pet hektarov zemljišč (okrog 47.000 kvadratnih metrov), ki v naravi pomenijo povečini doskočišče skakalnice.

"Sredstva za obnovo Planice bodo zagotovljena, tudi s črpanjem strukturnih skladov Evropske unije v višini okrog 40.000 evrov. Vesel sem, da so se dela začela in da smo uredili tudi težave z zemljišči. S tem smo naredili še en potreben korak, da bo Planica ponos Slovenije," je bil zadovoljen Lukšič. Pred podpisom si je ogledal dela na letalnici in se s staro vlečnico popeljal tudi na vrh zaletišča. Letalnica in njena okolica sta pravo gradbišče, saj okrog betonskih zidov, ki nadomeščajo leseni opaž ob letalnici, brnijo težki stroji, namesto snega ali trave so na skakalnici kupi peska, na poti proti stari Bloudek-Rožmanovi letalnici pa so jeklene konstrukcije žičnice.

"Naš cilj je, da se nordijski center v Planici zgradi. Na roko nam gre tudi toplo vreme, saj nekatera dela, zlasti zemeljska, potekajo nemoteno. Potrebujemo še deset dni, da bomo 'prišli iz najhujšega'. Dela lahko tudi prekinemo, saj morajo izvajalci po dogovoru v dveh dneh od naše zahteve tudi počistiti okolico letalnice, ki bo tako nared za urejanje s snegom. Če zemeljska dela zaradi slabega vremena ne bi bila končana, potem bomo morali pripraviti več snega za ureditev letalnice. Z nje naj bi se po načrtih do konca decembra umaknili vsi gradbeni stroji. Ostalo bo še nekaj montaž ograj na letalnici in na sodniškem stolpu, kar bo verjetno končano do konca januarja. Zato lahko zagotovim, da svetovno prvenstvo marca prihodnje leto ni ogroženo," je zatrdil direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros in dodal, da bo do marca 2010 končana sanacija hrbtišča velikanke ter tudi zgrajena gozdna ceste do vrha velikanke. S tem bodo lahko, če bo potrebno, vozili sneg na mizo letalnice, kar doslej ni bilo mogoče.

Slovenska vlada je na četrtkovi seji (19. novembra) podprla sklep o prenosu zemljišč in kot upravljavca nepremičnin določila Zavod za šport Planica, ki bo razpolagal s parcelami v Planici, na katerih se nahajajo tudi skakalnice. Občinski svet občine Kranjska Gora je že lani sprejel sklep o prenosu zemljišč, ki so v lasti občine, za izgradnjo nordijskega centra v dolini pod Poncami, na državo, danes pa so to tudi uradno storili. Trenutno v dolini pod Poncami potekajo tri večja investicijska dela. Za žičniške naprave, ki jih že nameščajo, bodo odšteli 1.669.020 evrov, za vzdrževalna dela na letalnici 1.110.384 evrov, za dela na cestiščih pa 215.202 evra.

Lukšič je 6. novembra v prostorih ministrstva skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije odprl razstavo treh nagrajenih del natečaja za nordijski center Planica, med desetimi prispelimi projekti pa je komisija izbrala tri nagrajence. Prvo znižano nagrado v vrednosti 16.000 evrov sta dobili dve skupini, A Biro in AKKA za urbanistično in krajinsko vsestranskost (avtorji Blaž Babnik Romaniuk, Matej Blenkuš, Miloš Florijančič, Klemen Kobal ter Luka Javornik, Ana Kučan, in Eva Zupan) ter podjetje Stvar za najprepričljivejšo lokacijsko in arhitekturno rešitev spremljajočih objektov (avtorji Marko Smrekar, Marta Vahtar, Aleš Vodopivec, Jan Trošt in Nejc Trošt). Pri tretji nagradi v vrednosti 6.300 evrov so bili avtorji arhitekture Denis Smičič, Branko Smolej in Davorin Gazvoda.