V najmočnejši konkurenci je bilo prav na vrhu vse odločeno že pred zadnjo dirko. Rossi je že na preizkušnji v Sepangu sedmič v najmočnejšem razredu, skupno pa že devetič v karieri, sezono končal na skupno prvem mestu. Dirka v Valencii je bila tako priložnost predvsem, za španska aduta Pedroso in Lorenza, največjega tekmeca Rossija v sezoni 2009, da se izkažeta pred domačimi navijači.

Rossiju in Špancema je delo olajšal Casey Stoner. Avstralec, zaradi bolezni je del sezone izpustil, si je privozil najboljši startni položaj, ki pa ga ni mogel izkoristiti, saj je padel že v krogu za ogrevanje. Tako je glavno vlogo prevzel Pedrosa, vodstvo od starta do cilja pa je pomenilo zmago za konec sezone. Rossi mu je mirno sledil na drugem mestu, s 13. uvrstitvijo na stopničke pa le še potrdil, da je letošnji naslov zasluženo njegov. Tolažba za Lorenza, ki je bil do nekaj dirk pred koncem še v igri za naslov, je bilo tretje mesto, s katerim si je privozil skupno drugo mesto.

Poleg bojev v ospredju je navijače navdušil tudi Američan Ben Spies. Nastopil je s povabilom in dirko končal na sedmem mestu.

Nekaj drame se je obetalo v četrtlitrskem razredu, čeprav bi Hirošiju Aojami za naslov zadostovalo že 11. mesto zaradi prednosti pred branilcem naslova Marcom Simoncellijem. Toda odgovornost je Japonca precej upočasnila in med dirko je po veliki napaki, ko je zapeljal na pesek, zdrsnil že na kritično 11. mesto. Ker je takrat Simoncelli vodil, se je obetal zanimiv finiš, vendar je bilo za Italijana vsega konec sedem krogov pred koncem, ko je padel in končal dirko. Zmage se je veselil Hector Barbera, ki je na koncu tudi prišel do skupnega drugega mesta pred Simoncellijem, na stopničkah sta bila še Alvaro Bautista in Raffaele de Rosa. Aojama je do naslova prišel s sedmim mestom, Japonec pa se je v zgodovino vpisal kot zadnji prvak v razredu do 250 ccm. V naslednji sezoni bo to konkurenco zamenjal razred moto2, v katerem bodo dirkali s 600-kubičnimi štiritaktnimi motorji.

Podobno kot v najmočnejšem razredu je bil tudi v najšibkejšem prvak znan že pred Valencio. Domačin Julian Simon je potrdil premoč v sezoni in slavil še na domačem terenu, drugo mesto je osvojil njegov moštveni sotekmovalec Bradley Smith. Za zmago sta se borila do zadnjega metra, na koncu je bila razlika le 22 stotink. Na tretjem mestu se je na oder za najboljše povzpel še Pol Espargaro.