Rossi je prišel do drugega mesta, potem ko je njegov moštveni kolega pri Yamahi in največji tekmec v boju za naslov prvaka Španec Jorge Lorenzo s steze zletel že v prvem krogu, tako da je zanj bržkone že konec sanj o prvem naslovu prvaka. Do konca prvenstva sta namreč le še dve dirki - VN Malezije in VN Španije. Tretji je bil dirkač Honde Španec Dani Pedrosa.

Stoner je dirko pred domačimi navijači začel z najboljšega startnega položaja in uspelo mu je še tretjič zapored slaviti zmago na domačih tleh. Dirkač, ki je v petek praznoval 24. rojstni dan, je nastopil šele na drugi dirki - pred dvema tednoma je bil na VN Portugalske drugi - po daljši odsotnosti, ko je zaradi skrivnostne bolezni izpustil tri dirke.

Po zmagi je dejal, da je bila odločitev o desettedenskem premoru odlična poteza, saj ga je nedeljska zmaga popeljala tudi na tretje mesto v skupni razvrstitvi. "Menim, da če si ne bi vzel premora, ne bi bil niti blizu stopničk. Zame bi bilo tako fizično kot psihično enostavno pretežko in gotovo ne bi zmogel tekmovati do zadnje dirke," je dejal Stoner.

"Fantastično je, da sem se po vrnitvi že na Portugalskem takoj povzpel na stopničke, tu doma pa sem kar zmagal. Boljšega razpleta si nisem predstavljal niti v sanjah. To je le še dodatna potrditev, da smo se o premoru odločili pravilno," je še povedal avstralski dirkač, ki je prišel do tretje zmage to sezono.

Rossi se je z drugim mestom le še utrdil na vrhu skupne razvrstitve, saj si je pred najbližjim zasledovalcem in moštvenim kolegom Lorenzom, ki je zletel s proge v prvem zavoju, nabral 38 točk prednosti. Po nastopu je dejal, da se je odločil dirkati previdno, da bi moštvu privozil pomembne konstruktorske točke. "Če bi danes naredil napako po odstopu moštvenega kolega, bi bila to velika težava. Sicer sem seveda skušal zmagati, a nisem želel preveč tvegati. To je bilo eno mojih najbolj zabavnih in tudi najpomembnejših drugih mest v karieri," je menil Rossi.

Prvič se je na peti celini v razredu motoGP na stopničke povzpel Pedrosa na Hondi, na četrtem in petem mestu pa sta pristala moštveni kolega Pedrose Alex de Angelis iz San Marina in Američan Colin Edwards (Yamaha). Do konca sezone SP sta še dve dirki, Rossi pa je na dobri poti do še sedmega naslova svetovnega prvaka v karieri.

Italijan Marco Simoncelli (Gilera) je bil najhitrejši v četrtlitrskem razredu (do 250 ccm) in tako za vodilnim v SP Japoncem Hirošijem Aojamo (Honda) zaostaja le še za 12 točk. Španec Julian Simon pa je z zmago v najšibkejšem razredu (do 125 ccm), ko je v zadnjem krogu prehitel moštvenega kolega Bradleyja Smitha, že osvojil naslov svetovnega prvaka. Dve dirki pred koncem si je namreč nabral neulovljivih 55,5 točke prednosti pred Smithom.

"Zelo, zelo sem vesel zmage," je dejal svetovni prvak do 125 ccm Simon in dodal: "Dirka je bila zahtevna in še v zadnjem krogu je Bradley vozil na meji zmogljivosti, tako da je bilo res razburljivo."