Vse pa ni tako idilično. "Spomladi 2006 sem slučajno odšel na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZS), ker sem pred morebitno selitvijo želel poizvedeti, kako je s stanjem glede pokojninskega zavarovanja. Podatki od leta 1993 do 2002 so bili čista 'ničla'," je trener Vladimir Korolkevič razkril breme, ki ga tare že več kot tri leta. "Že tedaj sem to začel urejati preko Boruta Farčnika, ki je bil finančnik v biatlonski reprezentanci od leta 1998. Od obljube smo sedaj prišli do sodišča," breme razkriva tekaški trener.

Iz Minska v Belorusiji je prišel maja 1990, torej bo imel konec zime 20 let dela v slovenskem biatlonu in teku. Preživel je razpad Jugoslavije, potem tudi Sovjetske Zveze. "Od začetka sem v biatlonu delal vse. Bil sem trener moške in ženske reprezentance ter še serviser. To je bilo v časih, ko je bil direktor Janez Vodičar. Sedaj se čudim, kako sem tak ritem sploh vzdržal. Ni mi padlo v glavo, da manipulirajo z mano. Lahko bi rekel, da je bilo to obdobje obljub," se spominja obdobja, ki je ostalo v zraku. Od 1993 do 2002 delodajalec ni odvajal obveznosti do SPIZ. "Prejemal sem plačo, kot smo bili pogodbeno dogovorjeni v neto zneskih, s plačilnimi listami vred. Bilo je navedeno, da zavarovanje za SPIZ plačujejo. Odnos je bil vedno korekten. Zato na kaj drugega nisem niti posumil," je bil zaveden Volodja, slovenski državljan od leta 1996. Med trenerji velja za izrednega garača, ki ga iz tekaško-biatlonskih krogov sedaj niti približno ne posnema noben slovenski trener.

Od leta 1993 je bil Korolkevičev delodajalec Smučarska zveza Slovenije. Leta 2000 se je sredi pogodbe olimpijskega ciklusa na prigovarjanje Boruta Farčnika, ki je prišel v biatlon leta 1998, uradno zaposlil v njegovem podjetju Šport Commerce d.o.o., s sedežem v Šport hotelu na Pokljuki. Slovenski biatlon se sedaj vodi preko Farčnikovega Si-sport d.o.o. "Delal sem kot glavni trener biatlonske reprezentance." Od leta 2002 ima status drugače urejen, od 2004 je trener v smučarskih tekih. Pod njegovim vodstvom so največje uspehe dosegli Nejc Brodar, Maja Benedičič, Mirjam Soklič. Smučarske tekačice Vesna, Katja in Barbara bodo njegovo ogledalo v olimpijski sezoni.

Prav Korolkevič je povezan z vzponom slovenskega biatlona. Andreja Koblar-Grašič, Sašo Grajf, brata Poklukar, Janez Ožbolt so največje uspehe dosegli pod njegovim vodstvom. Tudi Marko Dolenc in Janez Marič sta iz njegove šole. Uspehov bi bilo še več, če mu ne bi metali polen pod noge. V zahvalo sedaj služijo odvetniki. Neplačilo prispevkov po besedah Korolkeviča sedaj dolžniki želijo odpraviti s pravnimi luknjami, z delnim plačilom za obdobje do maksimalno deset let nazaj, po najnižji tarifi minimalnega povprečnega osebnega dohodka. "Vse bi odpravili za plačilo obveznosti zgolj od leta 1999 do 2002," Volodja omenja nagrade za zasluge, ki jih dobiva.

Prav tu se vidi odnos do tvorca vzpona slovenskega biatlona. No, v šali bi se Volodja s svojim delom s "popustom" lahko pohvalil, da je solastnik tistega, kar je zraslo na Pokljuki. Če se vodstvo Športnega centra Pokljuka, na čelu katerega je Borut Farčnik, hvali, da je deset milijonov evrov vreden center zgrajen delno z lastnimi sredstvi, je delček tudi Korolkevičev. Uradnega vabila za otvoritev centra nesojeni "solastnik" ni dobil.

"Res se ni plačevalo. Za to je obstaja sto in en razlog, od površnosti, pozabe… Na predlog njegovega odvetnika je bil za obveznosti za nazaj že plačan določen znesek, ne majhen, a se Korolkevič s tem predlogom ni strinjal. Ker Korolkevič toži smučarsko zvezo, je odgovorna oseba direktor Jaro Kalan. Kar njega pokličite za uradno pojasnilo," nam je povedal Borut Farčnik, podpredsednik odbora za biatlon, odgovoren za finance. Direktor Jaro Kalan v treh dneh ni odgovoril na vprašanje, ki smo ga po nasvetu tajništva zaradi zasedenosti naslovili na njegov elektronski naslov.