Kot je dejal, "je še bolj neverjetno to, da je predlog za stečaj dal prvi mož Laškega Dušan Zorko, ki je pred nekaj meseci podpisal pogodbo o posojilu Infond Holdingu in Centru Naložbe s strani podjetij iz skupine Laško". Takrat je bil Zorko predsednik uprave Pivovarne Union, Laško pa je vodil še vedno največji lastnik Infond Holdinga Boško Šrot.

Če gresta Infond Holding in Center Naložbe v stečaj, bo Pivovarna Laško izgubila približno 130 milijonov evrov, to pa pomeni tudi izgubo za vse delničarje Laškega, je poudaril Cerani.

Ob tem je ponovil, da so pred dnevi podpisali 200 milijonov evrov vredno pogodbo z zasebnim skladom Global Emerging Markets (GEM) iz New Yorka, ki trenutno razpolaga z okoli 3,4 milijarde dolarjev vrednim premoženjem. Z omenjeno vsoto bodo povečali kapital Infond Holdinga, pa tudi poplačali nekatere obveznosti, pri uresničitvi pogodbe pa je edini pogoj, da se sklene dogovor s slovenskimi bankami.

Cerani je napovedal, da bo Infond Holding najverjetneje v petek sklical novo skupščino družbe, na kateri bodo odločali o vstopu GEM v lastniško strukturo Infond Holdinga.

Zorko pošilja preostale člene Šrot-Ceranijeve verige v stečaj

Radenska, Pivovarna Union, Fructal, Delo in Pivovarna Laško, ki jo vodi Dušan Zorko, so na sodišče vložile predlog za začetek stečajnega postopka proti družbama Center Naložbe in Infond Holding.

Terjatve družb iz Skupine Pivovarna Laško, ki po zadnjih podatkih presedajo 100 milijonov evrov ,so namreč delno zapadle že pred več kot dvema mesecema. "S tem je podana zakonska domneva o trajni nelikvidnosti, s katero se dokazuje insolventnost dolžnika, ki je pogoj za začetek stečajnega postopka,“ pojasnjujejo v Laškem.

Infond Holding je v večinski lasti Centra Naložb, tega pa lastniško obvladuje družba Kolonel Boška Šrota, Pierpaola Ceranija in še treh neznanih investitorjev. Kot smo že poročali so družbe iz Skupine Pivovarna Laško nedavno z začasno odredbo zamrznile večji del premoženja Kolonela, Centra Naložb in Infonda Holdinga, ki ne morejo imeti več prosto na voljo delnice Pivovarne Laško in Mercatorja. Poleg tega je Pivovarna Union z začasno odredbo preprečila tudi manever, s katerim bi se za 4,2 milijona evrov Mercatorjevih dividend prelilo na transakcijski račun Kolonela, in ne na račun Infonda Holdinga (Infond Holding je terjatev odstopil Centru Naložbe, ta pa Kolonelu).

Kmalu zatem so Nova KBM, Abanka Vipa in Gorenjska banka po javno dostopnih podatkih blokirale transakcijske račune Infonda Holdinga, ki ga vodi Pierpaolo Cerani. Nova KBM pa je poleg tega blokirala tudi transakcijski račun Centra Naložb. Infond Holding ima tako po zadnjih podatkih neblokirane še transakcijske račune pri Novi Ljubljanski banki, Banki Koper in Banki Sparkasse. Spomnimo, da je NKBM že pred tednom in pol blokirala tudi transakcijski račun Kolonela, ki ga prav tako vodi Cerani.

Več kazalcev poslovanja Infonda Holdinga in Centra Naložb si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.