Idealen scenarij za prvo mesto v skupini in s tem neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo je, da Slovenija premaga amaterje iz San Marina, tekma med Poljsko in Slovaško v Chorzowu pa se mora končati z zmago gostiteljev ali remijem. Na Poljskem je reprezentanca po neuvrstitvi v Južno Afriko pod hudim pritiskom. Po porazu v Mariboru z 0:3 je predsednik nogometne zveze Grzegorz Lato kar pred televizijskimi kamerami v Ljudskem vrtu odstavil selektorja, Nizozemca Lea Beenhakkerja. Pod peticijo navijačev, da bojkotirajo ogled jutrišnje tekmo s Slovaško, se je podpisalo več kot 80.000 ljudi. Če pomoči Poljakov ne bo, Slovence čakajo dodatne kvalifikacije 14. in 18. novembra, možni tekmeci pa so sila neugodni: Portugalska, Rusija, Francija in Grčija. Slovaki imajo torej usodo v svojih rokah, vprašanje pa je, če se bodo psihično pobrali po porazu s Slovenijo pred katero so se že videli na SP.

Slovenska reprezentanca bo v San Marinu nastopila brez kapetana Roberta Korena, ki bo moral počivati zaradi dveh rumenih kartonov. "Morda je v Bratislavi s tribune izgledalo vse enostavno, a ni bilo tako. Pustili smo srce na igrišču, bili disciplinirani v obrambi, koncentracija je bila maksimalna, v napadu smo igrali kombinatorno. To je tudi recept za zmago v San Marinu, v katero sploh ne dvomim. Od prve tekme sem verjel v prvo mesto. Smo zelo blizu, upam, da nam bo pomagala Poljska. Navijačem sporočam, da nas čaka svetla prihodnost," pravi kapetan reprezentance Robert Koren, ki bo z ekipo odpotoval v San Marino in se v Anglijo vrnil šele v četrtek.

Po vrnitvi iz Bratislave sta bila nedelja in ponedeljek namenjena predvsem regeneraciji ter sprostitvi mišic, pa tudi glave. "Treninga nista bila posebej naporna, fantje so na nogomet pozabili ob obisku žena, otrok in deklet, med obiskom savne, pa tudi med seboj so se veliko pogovarjali," je o stanju v slovenski reprezentanci s Ptuja včeraj poročal Matjaž Kek. Prav nič mu ni všeč, da so vsi že vpisali tri točke s San Marinom. "V San Marinu je specifična igralna površina. V današnjem nogometu se nihče ne bo ulegel in predal, zato bo potrebna maksimalna zbranost ter potrpežljivost in zelo precizna igra, če nam ne bo šlo po načrtih glede doseženega gola," poudarja Kek, ki še razmišlja, koga postaviti na mesto, na katerem igra Koren. Kandidata sta tehnično dovršeni Stevanovič in najmlajši reprezentant Krhin. Slednji dobro pozna italijansko okolje, saj si služi kruh v Interju, za nameček je njegova odlika hitra globinska žoga.

Strokovno vodstvo skuša umiriti evforijo okrog svetovnega prvenstva. "Tudi v trenutkih slavja se kaže zrelost ekipe, ko držijo skupaj, stvari rešujemo znotraj ekipe in stvari ostanejo v garderobi. Ob tem so mi v veliko pomoč izkušeni igralci Novakovič, Cesar, Žlogar, Handanovič.... Tudi sicer igralcem prepuščam, da samo med seboj razrešijo nekatere stvari," je dodal Kek.