Dividende bo tokrat znašala 35,9 evra na delnico, kar je več od cene, po kateri so bili delničarji SCT razlaščeni pred dvema letoma.

Meze je razložil, da so se za delitev dobička delničarjem odločili, da bi izboljšali precej okrnjen ugled družbe. "V medijih se je nenehno izpostavljalo, naj držimo dobiček zase, in to dokler ne bomo iztisnili preostalih delničarjev. To ni res," je dejal. Dobiček so sicer nameravali zaradi recesije zadržati kot rezervo, a njegovo izplačilo ne bo imelo kritičnega vpliva na SCT. Meze in Zidar sta tudi zavrnila namigovanja, da so s tem poskušali nekoliko pomiriti nekatere male delničarje, med drugim VZMD, ki grozi z imenovanjem posebnega revizorja za zadnjih pet let.

Odvetnik Miha Kozinc, ki je predsedoval skupščini, je potrdil, da je prejel njihov predlog po imenovanju revizorja, a to ni bilo storjeno pravilno. Združenje pod vodstvom Kristjana Verbiča je namreč upravnemu odboru poslalo nasprotni predlog k zadnji točki na dnevnem redu - imenovanju revizorja za poslovno leto 2009. Dejansko pa bi morali zahtevati, naj se dnevni red razširi, in nato iskati soglasje za imenovanje posebnega revizorja. O nasprotnem predlogu se tako ni smelo glasovati, a je Verbič kljub temu napovedal izpodbojno tožbo. Posebni revizor pa bo moral, kot kaže, počakati na izredno skupščino, ki jo v VZMD napovedujejo že dlje časa.

Preden so glasovali o teh predlogih, pa je upravni odbor SCT odgovarjal tudi na vprašanja delničarjev glede poslovanja družbe in ali so bili sprejeti kakšni ukrepi, da bi spet prišli na zeleno vejo. Zidar je pojasnil, da so napravili strateški program, ki so ga dobile banke in operativne službe, in naštel ducat projektov, ki jih gradbeno podjetje izvaja oziroma jih je izvajalo po tujini. "Ne moreš samo pri mamici spat, ampak moraš tudi ven," je karikirano opisal potrebo po širitvi poslovanja na tuje trge. Potekale naj bi tudi priprave za vstop na arabske trge (Izrael in Libija). "Kar se tiče trenutnih razmer, pa imamo dela dovolj," je zagotovil.

tomaz.modic@dnevnik.si