Okrožno sodišče je namreč včeraj z začasno odredbo ugodilo Pivovarni Union, ki je zahtevala, da se Kolonelu in Centru Naložbe prepove razpolaganje z 2,3 milijona evrov vrednim paketom delnic Pivovarne Laško. Spomnimo, da je Infond Holding omenjeni paket delnic Laškega v začetku meseca prenesel na Center Naložbe, ta pa nato v začetku tega tedna na Kolonel, ki po podatkih Pivovarne Union in Radenske za delnice sploh ni plačal kupnine. Okrožno sodišče je na zahtevo Pivovarne Union in Radenske tudi Infondu Holdingu prepovedalo razpolaganje z 0,8 odstotka delnic Mercatorja in 1,6 odstotka delnic Laškega, ki so po bančnih zaplembah še ostale Infondu Holdingu.

Vsem bankam, pri katerih imata Center Naložbe in Infond Holding odprte transakcijske račune, je sodišče prepovedalo, da bi komur koli izplačale skupno več kot 30 milijonov evrov sredstev.

Družbe iz Skupine Pivovarna Laško imajo sedaj na voljo 30 dni, da vložijo tudi tožbe proti Kolonelu, Infondu Holdingu in Centru Naložbe v skupni višini več kot 30 milijonov evrov. Če bi Infond Holding ali Center Naložbe kršila začasno odredbo, bi morala sicer za vsako kršitev plačati 200.000 evrov kazni. Infond Holding in Center Naložbe družbam iz Skupine Pivovarna Laško po zadnjih podatkih dolgujeta kar 110 milijonov evrov, med večjimi (preostalimi) upniki pa je s 6,15-milijonsko terjatvijo tudi Perutnina Ptuj. Kot je za Dnevnik povedal njen predsednik uprave Roman Glaser, bodo v družbi storili vse za zaščito njihovega premoženja. Čeprav se rok za vračilo posojila izteče šele decembra, pa so na sodišče že vložili zahtevo za zavarovanje njihove terjatve. Perutnina Ptuj ima po naših informacijah posojilo Infondu Holdingu zavarovano samo z 1,8-odstotnim deležem v Savskih elektrarnah.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Centra Naložb, Infonda Holdinga in Skupine Pivovarna Laško si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.