Pavliha, ki se je v sredo udeležil predstavitve državnega prostorskega načrta za celovito prostorsko ureditev pristanišča za mednarodni promet v Kopru (DPN), je za časnik Delo potrdil, da DPN postavlja teoretične možnosti tudi za gradnjo plinskega terminala.

Pavliha je v izjavi za Delo še dejal, da v DPN ni natančno opredeljeno, kaj bodo vsebovali predvideni energetski rezervoarji, ter da Slovenija razpolaga z znanjem in tehnologijo, "ki precej prednjači in omogoča boljšo ekološko tehnologijo kot uplinjevalnik na italijanski strani". Pavliha je za Delo tudi dejal, da "želimo sami poskrbeti za naš plinski terminal, vendar počasi in zelo preudarno".

"Mnenje Mitje Pavlihe je novost, ki nas zelo preseneča," so v izjavi za javnost zapisali Juri, Kek in Verdnikova, ki poudarjajo, da načrt plinskega terminala v Kopru ni dobil energetskega dovoljenja, ker ni v skladu s prostorsko strategijo republike Slovenije.

"Tovrstno razglabljanje nas čudi in skrbi, še bolj po tistem, ko je tudi državni zbor večkrat sklepal, da plinski terminali ne sodijo v zaprte in gosto naseljene zalive," so še zapisali predstavniki stranke Zares. Ministrstvo za okolje pozivajo, naj pojasni Pavlihove besede "in tako pomiri vznemirjenje javnosti, ki jo vzbujajo take nepremišljene izjave".

Kot je znano, si za gradnjo energetskega centra s plinskim terminalom in toplotno elektrarno na območju ankaranske bonifike pri koprski luki prizadeva družba TGE Gas Engineering. Ministrstvo za okolje je konec maja družbi zavrnilo izdajo energetskega dovoljenja, v TGE pa so napovedali, da se bodo na negativno mnenje pritožili.