Za odstop pa se je odločil tudi nadzorni svet družbe, to zahtevo so delavci Mure postavili v ponedeljek skupaj z zahtevo po odstopu uprave. Ker pa lahko nadzorni svet razreši le skupščina družbe, bo do zamenjave nadzornikov lahko prišlo šele po izvedbi izredne skupščine, torej ne prej kot v mesecu dni. Skupščino je namreč potrebno sklicati najmanj mesec vnaprej.

Na sestanku so se dogovorili tudi, da je v sredo za vse zaposlene v družbi, razen za zaposlene v Murinih trgovinah, dela prost dan. Delavci Mure so sicer, kot je znano, spontano stavko začeli v ponedeljek zjutraj z zahtevo po odstopu uprave in nadzornega sveta, ker da družbo vodijo neuspešno. Zahtevali so tudi odstop sindikalnih vodij.

Podlesnik je sicer že ob prihodu na popoldansko izredno sejo nadzornega sveta napovedal, da bo nadzornikom ponudil svoj odstop. Na čelo Mure bo zdaj, kot omenjeno, prišel Starman, ta je po besedah Kuntariča na imenovanje pristal, seznanjen pa je tudi z razmerami v murskosoboški družbi. Z njim je po Kuntaričevih besedah tudi dogovorjeno, da za vse družbe, za katere obstajajo pogoji, v čim krajšem času predlaga uvedbo stečaja.

Po uvedbi stečaja krovne družbe bo Sod na podlagi sklepa vlade podprl ohranitev proizvodnje v družbi Mura in partnerji. V slednji po besedah Kuntariča lahko pričakuje delo med 1000 in 1100 zaposlenih. Z dnem uvedbe stečaja bodo zaposleni v Muri prešli na zavod za zaposlovanje.

"Ker se zavedamo, da bo od trenutka uvedbe stečaja do prejemanja prvih nadomestil preteklo kar nekaj časa, je v dogovoru z ministrstvom za delo in z ministrstvom za finance dogovorjeno, da se v čim krajšem času zagotovi izredna socialna pomoč v maksimalnih zneskih," je dejal Kuntarič.

Po pisanju MMC RTV SLO je bil Bojan Starman na listi SDS leta 2004 izvoljen v DZ in med drugim opravljal funkcijo predsednika parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko. Že četrti mandat je župan občine Žiri. Kot je konec avgusta poročal Dnevnik, se je Starman kot krizni menedžer že tedaj ponudil ministrstvu za gospodarstvo, če bi potrebovali njegove usluge, denimo v primeru Mure.

Pred zbrane delavce je stopil tudi premier Borut Pahor, ki je poudaril, da razume njihovo stisko. Dejal je, da sta z ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom v Mursko Soboto prispela predvsem zato, da bi v nastalih razmerah pomagala, kolikor je v moči vlade.

"Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bo Mura imela svojo prihodnost. Treba je začeti na novo. Prosim, da sprejmete današnje sklepe kot tiste, za katere sodimo, da so najbolj preudarno sprejeti in v korist vseh," je dejal Pahor in poudaril, da je problem Mure problem vseh.

Kot so ob tem poudarili akterji današnjega dogajanja, na voljo ni bilo boljše rešitve. Po njihovih besedah je po odstopu vodstva obstajala resna nevarnost, da bi družba ostala v brezvladju, delavci pa njeni ujetniki brez kakršnih koli pravic. Z današnjimi sklepi bo delavcem kljub vsemu zagotovljena minimalna socialna varnost.

Predstavnik delavcev Peter Gruškovnjak je po predstavitvi današnjih sklepov dejal, da se s tem stavka prekinja, a z možnostjo njenega nadaljevanja v primeru, da se ne izpolnijo vse stavkovne zahteve, ki so jih delavci vsem vpletenim posredovali v pisni obliki.

Ocenil je sicer, da je bil posvet predstavnikov delavcev, vlade in nadzornega sveta družbe v nekaterih segmentih zelo pozitiven. Ob tem je vnovič pozval vodje sindikata družbe, da po zadnjih dogodkih odstopi, prav tako pa je k razmisleku o odstopu pozval tudi prvega sindikalista v državi Dušana Semoliča.

Stavka v Muri, ki se z agonijo iskanja rešitve iz kriznega stanja sooča že več mesecev, se je začela v ponedeljek zjutraj in nadaljevala v današnji dan. Po nekaterih ocenah se je danes pred tovarno v Murski Soboti zbralo okrog 700 delavcev. Pri tem velja omeniti, da pa je okrog 350 delavk in delavcev zjutraj kljub stavki prostovoljno vstopilo v tovarno in naprej delalo na naročilu za partnerja Boss. Tako je za radio Murski val povedala podpredsednica sveta delavcev in sindikalna poverjenica v Murini poslovni enoti Mura in partnerji Vesna Pavel.

Prokurist Podlesnik odstopil

Stavkovni odbor delavcev je sprejel odstop prokurista podjetja Zdenka Podlesnika, s predstavniki nadzornikov se še pogajajo o njihovi razrešitvi.

Podlesnik se je spustil v besedni boj z enim od predstavnikov delavcev Petrom Gruškovnjakom. Ta je Podlesniku med drugim očital, da je treba prihodnost podjetja deliti z vsemi pridnimi delavkami in delavci, danes pa naj bi dejal, da bodo vzeli le najboljše. Ob tem je opozoril, da so prav zaposleni in nekdanji zaposleni v Muri gradili podjetje in prispevali levji delež k razvoju regije ter spraševal o usodi Murinih počitniških zmogljivostih na Pagu in v Rovinju.

Podlesnik je zavrnil Gruškovnjakove navedbe, skladno s katerimi naj bi izjavil, da bodo vzeli le najboljše, in poudaril, da sam ni delal nobene selekcije med zaposlenimi. Dodal je, da bodo o ljudeh govorili tisti, ki bodo v Muri ostali, ne pa on.

Podlesnik je delavcev povedal, da je predlagal izredno sejo nadzornega sveta

Delavci, pridružilo se jim je tudi precej sodelavcev iz ljutomerskega obrata, tudi danes čakajo pred vhodom v tovarno. Prokurist Podlesnik je najprej odgovarjal na vprašanja delavcev, ki so zahtevali stečaj, nato pa se je z njihovimi predstavniki pogovarjal o zahtevah.

Podlesnik je pred tem povedal, da je predlagal izredno sejo nadzornega sveta, saj lahko la ta razreši upravo, posle pa mora prevzeti nekdo drug. Kot je potrdil predsednik nadzornega sveta Henrik Peternelj, bodo nadzorniki obravnavali izredne razmere in morebitno razrešitev uprave podjetja.

Podlesnik je o razmerah obvestil tudi direktorja Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki je z dobrimi 12 odtsotki druga največja lastnica Mure, Tomaža Kuntariča, ki je obljubil, da se bo, takoj ko bo imel kaj konkretnega, odpravil v Mursko Soboto.

Podlesnik je še povedal, da po njegovi oceni zelo slabo kaže tistemu delu, za katerega so se štiri mesece trudili, da bi ohranili dobrih 1000 ljudi. "Verjetno ne bo mogel več delati, vendar morajo odgovornost za to na svoja pleča prevzeti kolegi,ki so organizirali ta miting in se tudi pustili sprovocirati tistim, ki sploh niso zaposleni v Muri."

"Nimam slabe vesti, da nismo storil vsega, saj je v Sloveniji veliko še bolj zadolženih podjetij, ki pa imajo manj težav in bojim se, da bodo imeli koristi od tega neki lokalni tajkuni, kot je rekla gospa pred Muro," je še dodal Podlesnik.

Prvega nadzornika Peternelja delavci niso niso spustili v Muro

Predsednika nadzornega sveta Mure Henrika Peternelja, ki je prišel na popoldansko izredno sejo, stavkajoči delavci niso spustili v podjetje. Peternelj je povedal, da bo zdajšnje dogajanje najverjetneje povzročilo tudi ustavitev tistega dela proizvodnje, na katerega so še računali.

Prvega nadzornika so delavci pričakali z žvižganjem in vzkliki, potem ko ga niso spustili v podjetje, pa je povedal: "Poklican sem bil na stavkovni odbor. Če mi pravijo, da ni zaupanja v nas, niti v mene, da nam je vlada odpovedala gostoljubnost, kaj naj potem govorim? V Muro sem prišel iz Kranja, da bi pomagal, borili smo se, da bi obdržalo delo vsaj 1000 ljudi, ostalega ne moremo rešiti. Vendar so te razmere pripeljale tako daleč, jaz ne vem, komu na čast in kdo si to želi, da bo celotna Mura šla v stečaj."

Peternelj je dodal, da ne pozna ozadja, da pa Mura propada od leta 2003, tako kot celotna tekstilna industrija, in da je v Muri pač 90 odstotkov dodelavnih poslov.

"Mi smo se borili za delo, Muro pa, ne vem po kakšnem scenariju, vsi pokopavajo, tuji kupci, ko slišijo, da bo šla v stečaj, pa so začeli odpovedovati naročila in zdaj smo v položaju, ko ne bo preživelo niti tisoč ljudi," je poudaril Peternelj.

Pred meseci je Boss prav zaradi pisanja, da bo Mura šla v stečaj, zahteval bančno garancijo, da bo murskosoboško podjetje izdelovalo za njih, da ne bodo ustavili proizvodnje in k temu je moral dati soglasje tudi sindikat.

Na vprašanje, ali je kakšna rešitev za Muro, pa je Peternelj odgovoril, da bodo na nadzornem svetu danes razpravljali o rešitvi, "vendar ta trenutek za Muro nima rešitve niti vlada, ki se je pet mesecev ukvarjala z rešitvami, niti lastniki, in tudi Peternelj je nima".

Sindikati izrekajo podporo Murinim zaposlenim

Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost ter Slovenska zveza sindikatov Alternativa sta danes izrekli podporo zaposlenim v Muri, ki že drugi dan stavkajo. "Podpiramo vsa vaša prizadevanja, da si z odločno akcijo izborite svoje pravice," so zapisali v pismu podpore ter jih pozvali, naj pri svojih zahtevah vztrajajo do konca.

Neodgovorno in cinično je, da zaposlene v Muri pozivajo k ohranitvi trezne glave ter končanju "upravičenega protesta" prav tisti, ki so odgovorni za današnji katastrofalni položaj Mure, menijo v sindikalnih centralah Alternativa in Solidarnost. Kot ugotavljajo, so zaposlene v murskosoboški družbi potisnili v negotovost prav tisti, na katerih so vsa minula leta gradili brezmejno zaupanje, to pa so predvsem predstavniki lastnikov in vodstva podjetja.

Hugo Boss z zaskrbljenostjo spremlja dogajanje v Muri

V podjetju Hugo Boss, ki je ključni Murin naročnik, z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v murskosoboškem podjetju. Z dosedanjim sodelovanjem so zadovoljni in si želijo tak poslovni odnos ohraniti tudi v prihodnje, če bodo to dovoljevale zunanje okoliščine.

Kot so v družbi Hugo Boss s sedežem Metzingenu še povedali za STA, verjamejo, da bodo vsa naročila iz Mure izvedena skladno z medsebojnimi pogodbami.

Bojazen, da lahko protest Murinih delavcev odžene trenutno največjega Murinega naročnika, je v ponedeljek že izrazil direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki je z 12,23 odstotka druga največja lastnica Mure, Tomaž Kuntarič. "Če ta odpove pogodbo, se bojim, da ne bomo imeli česa ohranjati," je povedal za STA.