Načrt - katerega cilj je zagotoviti socialno varnost za vse zaposlene v družbi oz. skupini Mura, upoštevati interese upnikov in ohraniti perspektivno proizvodnjo - predvideva ohranitev proizvodnje v hčerinski družbi Mura in partnerji.

"Ta proizvodna družba tekoče posluje pozitivno. Je zdravo jedro, ki se ohranja," je danes v izjavi za medije v Ljubljani povedal direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič. Po načrtih vodstva Mure je v njej predvidenih od 1000 do 1100 delovnih mest. Del delavcev, okoli 150, pa naj bi se prezaposlili na novo družbo v Ljutomeru, v katero vstopa tuji partner.

S stečajem Mure bo upravljanje prevzel stečajni upravitelj. Mura bo ostala 100-odstotni lastnik družbe Mura in partnerji. "Po zadnjih razgovorih s pravnimi strokovnjaki menimo, da v tem trenutku ni dobro vstopati v lastniško strukturo obstoječe družbe Mura in partnerji. V izogib dvomu, da gre za 'by-pass', ostaja Mura 100-odstotni lastnik družbe Mura in partnerji," je dejal Kuntarič in dodal, da naj bi Sod projekt podprl s poroštvi za zagotavljanje obratnega kapitala ob zagotovitvi ustreznega nadzora nad denarnim tokom. Nadzor naj bi zagotovili prek nadzornega sveta družbe Mura in partnerji.

Ta Murina naložba bo predmet stečajne mase in stečajni upravitelj jo bo v stečajnem postopku prodajal. Kdo bi lahko bil kupec, Kuntarič ni želel ugibati. "To je stvar trenutka prodaje," je dejal in dodal, da bo Sod ohranjal stike s potencialnimi vlagatelji, z dosedanjimi, ki so se zaradi prevelikih tveganj umaknili, in tudi novimi.

Pomembno je, da se proizvodnja nadaljuje, še posebej sedaj v času menjave sezone, je poudaril Kuntarič. Zato bo Sod zagotovil dodatna poroštva za zagotavljanje obratnega kapitala in s tem omogočanje nadaljevanja proizvodnje.

Sod je doslej Muri izdal za 2,25 milijona evrov poroštev, od tega ima vodstvo na voljo še 600.000 evrov prostega potenciala, da v tem prehodnem obdobju zagotavlja naročila, je povedal Kuntarič, ki ocenjuje, da bodo morali zagotoviti še dodatnih pet milijonov evrov poroštev za obratni kapital.

Vodstvo Mure še vedno razmišlja o postopku prisilne poravnave, je povedal Kuntarič, a dodal, da je verjetnost za uspeh prisilne poravnave majhna. Terminski načrt je narejen, njegovo izvrševanje pa bo odvisno od potez vodstva družbe. Zagotovil, da bo vodstvo predlagalo stečaj, na Sodu nimajo. So se pa na četrtkovem sestanku na vladi dogovorili, naj se ti postopki pospešijo. "Gre za 14 dni do enega meseca," je povedal Kuntarič.

Vzporedno tečejo pogovori za zagon trženjske družbe, ki bi jo ustanovili na novo, v njej pa bi od omenjenih 1100 delo našlo okoli 150 ljudi.

Sindikat Mure še verjame v prihodnost podjetja

Če se stečaju Mure ni mogoče izogniti, je za sindikaliste bistveno, da bodo vsi postopki izvedeni čim hitreje, tako da bodo delavci, ki bodo pristali na zavodu za zaposlovanje, tam čim prej in od tam tudi prejemali nadomestila, danes predstavljeno odločitev o usodi Mure komentira Murin prvi sindikalist Drago Forjan.

"Sindikat Mure na pogajanjih ni popuščal, pač pa smo dosegli, da stečaj, kot je bil zamišljen, to je popolni stečaj in pogorišče Mure, ni bil izpeljan," je dejal Forjan.

Jedro podjetja bo z družbo Mura in partnerji zdaj ostalo, je ocenil Forjan in dodal, da lahko iz tega jedra tudi tisti, ki so vzporedno s sindikati podpirali kakšne druge variante rešitev in imajo zdaj prosto pot tudi kot popolni lastniki, pripeljejo v Muro program in ga takoj izvajajo. Imeli bodo stavbe, stroje in sposobno delovno silo. "Mogoče je to malo preoptimistično, a če bi bilo tako, bi mogoče zaposlili še več ljudi, kot jih je delalo zdaj," je dejal Forjan.

Danes so v Muri končali večino del, prihodnji teden bodo v obratu Mura in partnerji izdelali zadnje količine za Boss, potem pa bodo proizvodnjo za tega partnerja skoncentrirali v drugem obratu in nadaljevali delo, saj so pogodbe podpisane.

"S 1. oktobrom naj bi po našem vedenju nadaljevalo delo za Boss kompletno število, to je nekaj čez 500 delavcev, oktobra pa tudi od preostalih partnerjev pričakujemo, da bodo podpisali pogodbe," je dejal Forjan. Na podlagi števila naročil bi potem povabili ustrezno število bivših sodelavcev nazaj na delovna mesta v družbo Mura in partnerji. Po optimističnih izračunih naj bi bilo tako v družbi Mura in partnerji oz. v novoustanovljenem podjetju več kot 1000 zaposlenih, je napovedal.

Prvi sindikalist Mure kot zelo pomemben ocenjuje dogovor s predstavniki vlade in drugimi partnerji, da se postopki čim prej izpeljejo, z vodstvom Mure pa se bodo poskušali dogovoriti, ali je možno plačilo regresa namesto plače, pa tudi, da bi morebitne prilive, ki bi jih dobili v času od roka za izplačilo plač pa do uvedbe stečaja, izplačali delavcem v oktobru.

Ob morebitnem izplačilu priliva dohodka v Muro naj bi bili delavci deležni tudi določene socialne pomoči in ministrstvo bo ta predlog preučilo, je še dodal Forjan.