Da je v ozadju včerajšnjih protestov velika stiska ljudi, ki bodo v prihodnosti težko ali pa sploh ne bodo dobili zaposlitve, je prepričan tudi profesor z Ekonomske fakultete v Ljubljani dr. Marko Jaklič. "Mura si je že v preteklem desetletju izbrala delovni intenzivni model poslovanja, ki je temeljil na nizkih plačah. Tako so ljudje s 300 do 400 evri plače postali umetniki preživetja. Ker se je zaradi gospodarske krize zmanjšala tudi siva ekonomija, manj pa je tudi študentskega dela, je v številnih družinah vse to poslabšalo dohodkovni položaj. Zato je bilo potrebno zelo malo, da so se Murini delavci uprli," pravi Jaklič. Po njegovem mnenju Mura tako kot Gorenje nima dolgoročno vzdržnega poslovnega modela. "Ko veliki sistemi v ZDA poskušajo iskati nove poslovne stebre, so pogosto neuspešni. Ker v Sloveniji primanjkuje novih in svežih podjetij, so delavci pogostokrat ujetniki starejših podjetij," opozarja Jaklič.

Profesor z Ekonomske fakultete v Ljubljani dr. Maks Tajnikar pojasnjuje, da bi se morali delavci zavedati, da je čim hitrejši stečaj Mure edini način, s katerim je mogoče poslovanje družbe obnoviti. "Predlog, da se ohranita hčerinski podjetji, je do delavcev Mure prijazen," je prepričan Tajnikar. Po njegovih ocenah bi stečajni upravitelj lahko proizvodnjo Mure obnovil v obdobju od dveh do treh mesecev.

Borut Meh, ki je Muro vodil od leta 2002 do 2007, pravi, da mu za razmere v družbi ni vseeno. "Dogovarjanje o bodoči usodi Mure traja predolgo. Stvari bi se morale dokončno doreči najkasneje maja ali junija." Da bi moralo reševanje Mure potekati hitreje, opozarja tudi Aleš Kumperščak, ki je po Mehu vodil Muro nekaj mesecev: "Z vsakim dnem, ki mine, se izgubi več delovnih mest." Predsednik Murinega nadzornega sveta Henrik Peternelj, ki je bil prokurist Mure od aprila do julija lani, ko je Kumperščak podal odstopno izjavo, se boji, da so se razmere začele odvijati v napačno smer in da bo spolzelo še tisoč delovnih mest, kolikor naj bi jih po zadnjih ocenah ostalo. "Kot vem, se je Murin sindikat z nemško družbo Boss dogovoril, da bo ta še naprej sodelovala z Muro. Toda pri tem so bila Bossu dana zagotovila, da se njegova proizvodnja v Muri ne bo ustavila," razlaga Peternelj.