"Določen optimizem vliva, da so to spoznali tudi sindikalisti in vodstvo Mure. Stečaj Mure bo omogočil, da bodo zaživele nove ideje, ki se pojavljajo, in da bo Mura ponovno zaživela," pojasnjuje Tajnikar. Kot opozarja, so vsi dosedanji poskusi reševanja Mure potekali v nasprotni smeri: najprej so poskušali Muro reševati, šele potem pa bi jo spravili v stečaj.

Dušan Semolič, predsednik ZZZS, poudarja, da s podrobnostmi pogajanj ni seznanjen. "Očitno pa so za pogajalsko mizo dosegli, kar je bilo mogoče doseči. V trikotniku, kjer so se predstavniki vlade zavzemali za stečaj Mure, lastniki pa niso hoteli vložiti svežega kapitala, so edino sindikati pritiskali, da se ohrani čim več delovnih mest," pravi Semolič. Dodaja, da končne sodbe o tem, kaj se bo izcimilo iz vsega, zaradi zapletenosti situacije ne more dati.

Podjetnik Joc Pečečnik, s katerim so se predstavniki vlade sredi polletja dogovarjali za lastniški vstop v Muro, je vesel, ker se je našla rešitev, s katero so zadovoljni sindikati in zaposleni Mure. "Najcenejša možna rešitev je stečaj, saj morajo upniki popustiti, zaposleni pa ne prejmejo odpravnin. V našem predlogu nismo zasledovali komercialnih, ampak socialne interese. Tako bi vsi delavci, ki bi ostali brez zaposlitve, prejeli odpravnine. Upniki stare Mure bi bili poplačani v višini 65 odstotkov, tako imenovana nova Mura pa bi začela z 18 milijoni evrov obratnega kapitala," pojasnjuje Pečečnik. Na vprašanje, ali bi bil pripravljen v stečajnem postopku Mure iz stečajne mase odkupiti podjetje Mura in partnerji, pa odgovarja: "Ne, ker je 100-odstotno odvisno od Bossa, ki je zelo muhast. Ko bo našel boljšega partnerja, bo Boss z Muro nehal sodelovati. Poleg tega so zaslužki z dodelavnimi posli nizki."

O razpletu dogodkov v Muri smo včeraj popoldne želeli vprašati tudi premierja Boruta Pahorja, resorne ministre Franca Križaniča, Mateja Lahovnika in Ivana Svetlika, vendar komentarjev od njih nismo uspeli dobiti.

sebastjan.morozov@dnevnik.si