Testi, ki so jih na 18-letnici izvedli kmalu po nastopu v Berlinu, naj bi dokazali kromosomsko nepravilnost, zaradi katere naj bi imela tako ženske kot moške karakteristike. Po poročanju avstralskega časnika Sydney Daily Telegraph, naj bi medicinski pregled ugotovil, da Caster nima maternice in jajčnikov, ima pa notranja moda, moški spolni organi, ki proizvaja testosteron.

Predhodne raziskave so ugotovile, da ima Semenya kar trikrat višjo raven testosterona kot normalne ženske.

Ogorčena družina atletinje

Na poročanje avstralskih medijev so se ogorčeno odzvali člani družine atletinje in pa južnoafriška atletska zveza. „Zakaj mora ljubosumje ljudi pripeljati tako daleč, da o nekom govorijo slabo,“ se je spraševala mati atletinje, Dorcus Semanya. „Vzgajala sem jo kot deklico in ne dvomim o to, da je dekle. Družine ne zanima, kdo je kaj rekel, prav tako nas ne skrbi, če se ne bo smela udeležiti mednarodnih tekmovanj. Mi bomo vedno podpirali njen atletski talent,“ pa je dejala babica atletinje, Maphuthi Sekgale.

IAAF o rezultatih molči

Mednarodna atletska zveza (IAAF)je rezultate testa dobila ta teden, vendar jih javnosti ne želijo razkriti, dokler jih ne bo potrdila skupina neodvisnih strokovnjakov in dokler se ne bodo osebno pogovorili z atletinjo. Zato javnost opozarjajo, da poročanje avstralskih medijev ni uradno.

Nekaj malega pa je izdal generalni sekretar zveze, Pierre Weiss: „Jasno je, da je ženska, vendar ne 100-odstotno. Sedaj moramo ugotoviti, ali ima zaradi dvospolnosti prednosti pred ostalimi tekmovalkami.“

Negotova prihodnost športnice

Kaj bo naredila zveza z njeno zlato kolajno iz Berlina, še ni znano. Najverjetneje bo odličje lahko obdržala, diskvalificirana pa bo iz vseh nadaljnjih tekmovanj. IAAF naj bi uradne rezultate testiranj in posvetov razkrila šele novembra.