Odzivi na uspehe Caster Semenya so bili različni. A vseeno je več športnih spremljevalcev menila, da 18-letna atletinja sodi v kategorijo največjih prevarantov svetovnega športa. Le-teh je bilo v preteklosti veliko, a manj v zadnjem obdobju. Občutku, da je takšnega mnenja tudi Mednarodna atletska organizacija (IAAF), se ni bilo mogoče izogniti. Vsak, ki je spremljal tek Caster Semenya v Berlinu, je bil namreč prepričan, da bi lahko 18-letna tekačica na dva kroga izboljšala legendarni svetovni rekord Jarmile Kratohvilove že v tej sezoni. IAAF pa je od 23. julija 1983, ko je Čehinja tekla 1:53,28, poslušala preveč bolečih očitkov, da je bil rekord postavljen v sumljivih okoliščinah. Semenya bi namreč lahko novo najboljšo svetovno znamko izboljšala še za nekaj sekund, očitki do IAAF pa bi bili s stališča svetovne javnosti bržčas še ostrejši.

Da afera Caster Semenya ne pojenja, je dokazala novica tega tedna, da s položaja južnoafriške atletske reprezentance odstopa trener Wilfred Daniels. Le-ta je trdil, da je imela Semenya od vseh premajhno podporo, vključno z njim. ''Caster so testirali že pred svetovnim prvenstvom, a tega IAAF ne prizna. Dejali so ji, naj se oglasi v Pretorii, kjer bodo delali neke urinske in krvne teste, o natančnosti pa je niso obvestili. Prepričan sem, da je šlo za test spola,'' trdi Wilfred Daniels.

Medtem je Caster Semenya pozirala za južnoafriški časopis You, kjer se je med drugim tudi našminkala, se slikala v oprijetih hlačah in visokih petah, po koncu pa povedala, da se urejena počuti odlično. ''Vse dojemam kot šalo. Bog me je ustvaril takšno, kakršna sem. Hkrati mi je dal talent za tek. Ponosna sem nase,'' je v intervjuju za You povedala Semenya ter dodala: ''Vedno so me imeli za moškega. Imela sem težave celo pri vpisu na fakulteto. Fantje so me pozivali, naj igram z njimi, saj sem bila vedno zelo dobra v športu. Dekleta se niso pritoževala, saj so lahko na moj račun tudi one igrale s fanti.''

Tako za Caster Semenya kot vso svetovno javnost bi bilo najboljše, da rezultati testov spola pridejo čim prej na dan. Za vse bo najbolje, da se izve, ali resnično živi nov atletski stroj, ali gre zgolj za novo prevaro vrhunskega športa.