Uspelo nam je izvedeti, da bodo družbe Neos, Avtocolor in Electa danes na sodišču vložile več izpodbojnih in ničnostnih tožb na praktično vse sklepe skupščine, sodišču pa bodo predlagale tudi izdajo začasne odredbe za zavarovanje nedenarne terjatve.

Ker bodo tožbo vložili šele danes, direktor in solastnik Electe Damijan Janković njene vsebine ni želel komentirati. Je pa povedal, da so se odločili, da izpodbojne tožbe in tožbe na ničnost skupščine vložijo skupaj z družbama Neos in Avtocolor, saj so ocenili, da "podobno razmišljajo". Ali se jim bo pridružil tudi Publikum Trezor, ki ga je na skupščini zastopal prav Janković, nam ni uspelo preveriti.

Po neuradnih informacijah bodo mali delničarji prek sodišča poskušali dokazati tudi, da so Maksima Invest, Finetol, Gorenjska banka in Sava (skupaj obvladujejo več kot 65 odstotkov NFD Holdinga) na skupščini delovali usklajeno in kršili prevzemno zakonodajo. Spomnimo, da so omenjeni lastniki praktično pri vseh točkah dnevnega reda glasovali enako, med pomembnejšimi sklepi skupščine pa je bilo tudi imenovanje novega nadzornega sveta. Dodatno je uprava NFD Holdinga, ki jo vodi Stanislav Valant, na skupščini dobila tudi pooblastilo za povečanje osnovnega kapitala. Pri dokapitalizaciji bo lahko Valant izključil prednostno pravico obstoječih delničarjev, dokapitalizacijo pa bo lahko izvedel ali s pretvorbo terjatev v delnice ali s stvarnimi vložki.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja in vrednotenja NFD Holdinga si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.