Direktor Lesnine in 24-odstotni lastnik družbe Glen Bojan Papič ni želel pojasniti, zakaj so se odločili za izplačilo znatno višje dividende. Spomnimo pa, da sta tako uprava Lesnine kot tudi družbi Glen in Publikum Trezor lani zavrnili nasprotni predlog Triglava DZU, ki je želel izplačilo okoli 300.000 evrov nižje dividende, kot jo je Lesnina izplačala letos.

Siringa bo s prejeto dividendo lahko poplačala le okoli pet odstotkov 100-milijonskega posojila (to zapade avgusta prihodnje leto), ki jih je najela za prevzem Lesnine, oziroma bo lahko pokrila le tekoče obresti in manjši del glavnice. Siringa ima tako na voljo le še 11 mesecev, da Novi Ljubljanski banki vrne 41 milijonov evrov, Banki Celje 19 milijonov evrov, LHB International in Novi KBM vsaki po 15 milijonov evrov in Gorenjski banki deset milijonov evrov najetih posojil. Za zavarovanje teh posojil sta morala Glen in Publikum Trezor zastaviti kar 90 odstotkov Siringe, pod hipoteko pa je po zadnjih podatkih tudi 100-odstotni delež družbe Glen in okoli tri četrtine Publikuma Trezorja.

Siringa je na skupščini Lesnine sprejela tudi sklep o preoblikovanju iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Za nova člana nadzornega sveta sta bila imenovana Dean Čendak in Zvone Taljat (lastnika Publikuma Trezorja), tretjega člana pa bodo izbrali zaposleni. Za "uspešno delo" v minulem letu bo nadzorni svet, ki ga vodi Čendak, prejel 48.000 evrov bruto nagrade.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Skupine Lesnina si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.