Irski pravosodni minister Dermot Ahern je poudaril, da so tudi imigranti s svojim delom mnogo prispevali k irskemu gospodarstvu in družbi. "Zato jim moramo ponuditi v tej težki gospodarski situaciji več časa za iskanje nove zaposlitve," je poudaril.

Do sedaj so imeli imigranti, ki so prišli na Irsko izven Evropskega gospodarskega območja - ki vključuje države EU, Norveško, Islandijo, Liechtenstein in Švico - po izgubi zaposlitve samo tri mesece časa za iskanje novega dela.

Po novem naj bi imeli imigranti, ki so na Irskem prebivali manj kot pet let in imajo veljavno delovno dovoljenje, po izgubi zaposlitve šest mesecev časa, da poiščejo drugo delo. V nasprotnem primeru morajo zapustiti državo.

Imigranti, ki so v tej državi delali in živeli več kot pet let pa bodo lahko ostali na Irskem in jim za novo delovno dovoljenje ne bo več treba zaprositi.

Irska je kot prva država članica EU v drugi polovici leta 2008 vstopila v recesijo, stopnja brezposelnosti pa se je dvignila na 12,2 odstotka - najvišje po letu 1995.