Slovenska četverica je uresničila tisto, kar si je želela že na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu in na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Münchnu, ko je omenjena četverica, ki skupaj vesla šele tri sezone, osvojila četrto in peto mesto. V Poznanu je četverec brez krmarja spet osvojil medaljo, že 16. slovensko na svetovnih prvenstvih, skupno pa 21. medaljo na velikih tekmovanjih v zadnjih 21 letih po Seulu 1988, ko sta z zbiranjem slovenskih veslaških medalj na olimpijskih igrah začela Sadik Mujkič in Bojan Prešeren v dvojcu brez krmarja.

Pot do medalje pa nikakor ni bila lahka. Slovenska četverica je tekmo dobro začela, a že po 500 metrih so nekoliko ušli Avstralci, kasneje so se jim v vodstvu pridružili Britanci, v ozadju pa so se Belorusi, Slovenci Čehi in Francozi enakovredno merili za tretje mesto. V nadaljevanju so vodstvo trdno prevzeli Britanci in ga niso več izpustili iz rok, na drugem mestu so bili Avstralci, vse do zaključnega sprinta pa so se ostale štiri ekipe merile za bron, pri čemer je bila Slovenija vseskozi v zelo dobrem položaju, a je morala blejsko-mariborska četverica vse do zadnjih metrov finiširati za medaljo, edini, ki so na koncu še nekako uspeli držati slovenski ritem, pa so bili Čehi, ki so osvojili najbolj nehvaležno četrto mesto.

Med dvojnimi dvojci Luka in Jan Špik nista pokazala najboljše letošnje vožnje. Po dobrem uvodu in vodstvu na 500 metrih sta skozi sredino začela popuščati, bila 500 metrov pred ciljem že v položaju za zaključni finiš, a so jima po 100 metrih ušle reprezentance Nemčije, Estonije, Francije in Nove Zelandije, ki so same odločale o medaljah. Zmagala sta Nemca.