Primož Kozmus je na nogo spravil slovenske športne navdušence. Ti ga bodo v domovini lahko pozdravili že v sredo. Brežičan se bo na brniško letališče vrnil ob 15.25, nato bo imel novinarsko konferenco. Sledila bo pot v Brežice, kjer mu bodo sokrajani tako kot vedno ob uspehih priredili sprejem.

Še pred tem bo Kozmus lahko še en dan v uspehu užival v Berlinu, kjer so mu na večer zmage v metu kladiva priredili zabavo, bil pa je tudi a sprejemu v slovenski ambasadi. Kozmus je po tekmi žarel od sreče. Njegov met na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma sicer ne bi zadostoval za kolajno, a se zaradi tega ni vznemirjal. Dodal je novo kolajno v svojo bogato zbirko, ki bi se v prihodnjih letih lahko še povečala. ''Resda nisem dosegel svojega najboljšega rezultata. Toda taktično sem dobro metal in od druge serije naprej nadzoroval konkurenco. Pars je metal slabo, ni ga bilo za prepoznati. Toda do zadnjega sem se bal, da me bo prehitel. Vedel sem, da je vrhunski metalec, ki lahko kladivo vedno vrže izjemno. K sreči se ni ponovila zgodba izpred dveh let, ko sem v zadnjem metu izgubil zlato,'' je bil vesel Kozmus, ki je kljub velikemu uspehu ohranil mirnost. Obenem se zaveda, da njegovi meti niso bili bleščeči, a dovolj dobri za zlato. ''Če bom naslednjič tako metal, to en bo dovolj za zmago,'' je dejal Kozmus.

Po tekmi je misli strnil tudi Poljak Szymon Ziolkowski, ki ima na svojih policah bogato zbirko kolajn. ''Že skoraj desetletje osvajam kolajne na največjih tekmovanjih. Nazadnje sem dobil bron leta 2005. Upam, da se sedaj vračam med najboljše in da jih bom osvojil še nekaj. Upam, da bom kolajne osvajal do leta 2012 ali 2013,'' je dejal 33-letni atlet.