Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so reprezentante danes popoldne pričakali najzvestejši slovenski navijači, med katerimi sta bila tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in predsednik Atletske zveze Slovenije Peter Kukovica. Seveda se je proslavljanje najnovejšega uspeha športnika, ki ga slovenski novinarji označujejo za slovenskega ljudskega junaka, brežiškega hrusta, brežiškega leva, velemojstra in njegovo ime in priimek pišejo kot "Primus in Kozmos", z njegovim prihodom v domovino šele začelo.

Z brniškega letališča se bo Kozmus s svojo ekipo odpravil v domače Brežice, kjer se obeta veličasten sprejem v čast svetovnemu prvaku, najmanj takšen, kot je bil ob proslavljanju njegovega lanskega pekinškega olimpijskega zlata.

Primož Kozmus se je 17. avgusta z zlatimi črkami vpisal v zgodovino slovenske atletike in športa nasploh kot najuspešnejši slovenski atlet vseh časov. Kozmus je v Berlinu osvojil tretjo slovensko kolajno in prvo z najžlahtnejšim, zlatim leskom, ki jo je natanko leto dni pozneje dodal lanskemu olimpijskemu zlatemu odličju. Čeprav na legendarnem berlinskem olimpijskem stadionu osebnega in tudi slovenskega rekorda (82,30 m) ni dosegel, je edini v svetovni konkurenci dvakrat premagal 80-metrsko znamko in z vrženimi 80,84 m suvereno prekašal tekmece, ki so za njim zaostali za več kot poldrugi meter.

Takšnemu uspehu je sledila tudi današnja dobrodošlica in sprejem svetovnega prvaka na letališču. Stiski rok, šopki, čestitke pospremljene z vzdignjenimi rokami atleta, ministra in predsednika AZS, gromkim aplavzom in vzkliki zvestih navijačev in ožjega sorodstva, so se pozneje na uradni novinarski konferenci materializirali v obliki denarnih nagrad. Iz rok ministra je tako Kozmus prejel odločbo z denarno nagrado v višini 8200 evrov, predsednik atletske zveze pa je šampionu izročil ček v višini 10.000 evrov, njegovemu trenerju Vladimirju Kevu pa ček za 5000 evrov.

Kukovica: Primož je držal besedo

Prvi mož slovenske atletike Kukovica navdušenja ni skrival: "Sedem tekem, osem kolajn nepretrgoma zadnja štiri leta. Slovenska reprezentanca je na SP izpolnila in presegla cilje. Primož je napovedal medaljo in držal besedo tudi tokrat ter na koncu zasenčil konkurenco."

Nad atletsko predstavo Brežičana je bil zadovoljen tudi minister Lukšič, ki je, kot je dejal, prišel z namenom, da čestita za uspehe in da pokaže pripravljenost države pomagati športnikom pri doseganju njihovih uspehov.

"Vlada drži tudi obljubo iz preteklega leta in bo na eni izmed prihodnjih sej obravnavala predlog za denarno nagrado še za uspeh na OI preteklo leto. S tem se bo država oddolžila v enem majhnem deležu. To, kar posamezniki, atleti naredite zase, za lastno kolajno naredite tudi za Slovenijo," je dejal minister.

Kozmusa veseli, da mu je uspela ponovitev Pekinga, ob tem pa v šali odgovarja, da, če se bo tako nadaljevalo, bo po novem 17. avgusta praznoval rojstni dan. Športnik pa ne namerava zaspati na lovorikah in ima že v mislih nove izzive - najprej evropsko zlato in priprave na svetovni rekord. Po Pekingu je Kozmus vznemiril javnost, ko je predlagal, da bi država uredila status športnikov z rento. Takšne razmisleke je za zdaj opustil in misli usmeril v športne izzive. S strani države je sicer prejel odziv, a podpore za rento ni bilo. Pričakuje, da se bo vendarle k vprašanju ureditve statusa pristopilo sistemsko. Minister meni, da je vlada že zdaj z nekaterimi ukrepi celovito pristopila k reševanju ureditve statusa športnikov vprašanja, kar namerava še nadgraditi.

Novinarske konference so se udeležili še preostali atleti. Med njimi velja izpostaviti osmo mesto Mirana Vodovnika ter prvi finale Martine Ratej. Prvenstvo sicer še ni končano.