"Kot olimpijski prvak pač ne morem reči, da se ne bom boril za medaljo. Sedaj bodo od mene na vsaki tekmi pričakovali odličja," je po olimpijskem slavju v Ptičjem gnezdu 17. avgusta 2008 dejal Kozmus. Natančno leto dni pozneje je 17. avgusta letos v prestolnici Nemčije, na olimpijskem stadionu v Berlinu, ob 20.49 ponovno zaigrala Zdravljica, na najvišji drog pa se je dvignila slovenska trobojnica.

"Za nas je Kozmus na stadionu, ki ga je leta 1936 na olimpijskih igrah zaznamoval Jesse Owens, letos pa Jamajčan Usain Bolt, prav takšen junak kot omenjena zvezdnika," je na sprejemu okrog polnoči na slovenski ambasadi v Berlinu izpostavil predsednik Atletske zveze Slovenije Peter Kukovica. Med zbranimi je bilo kakšnih 50 njegovih najbolj zvestih navijačev, ki so prišli iz Brežic in okolice, Kozmus pa je bil vesel tudi tretjega albuma z naslovom Gangsta Dilla Playa Gorilla, ki mu ga je izročil raper 6pack Čukur.

Kozmus tudi na slavju ni bil videti kot nekdo, ki je navdušil slovenske ljubitelje športa z novim izjemnim mejnikom. Podobno je bilo tudi nekaj ur prej, v finalu, ko je po predzadnji seriji mirno, brez vsakega znaka veselja, zapustil krog za izmet. Namerili so mu 80,15 metra in je s to daljavo, šele svojim drugim metom prek 80 m v sezoni, le še povečal vodstvo pred tekmeci. "Primož je bil danes ponovno izvrsten. Trudil sem se, da bi ga premagal, vendar sem bil daleč od cilja," je priznal Poljak Szymon Ziolkowski, nekdanji olimpijski zmagovalec (Sydney 2000) in nekdanji svetovni prvak (Edmonton 2001), ki je bil letos drugi (79,30 m). Slovenski rekorder ga je z 80,84 m in svojim najboljšim izidom sezone prehitel za več kot meter in pol.

Le Kozmus in Ziolkowski sta imela vseh šest veljavnih metov, sicer pa je bilo v zelo živčni tekmi kar 22 neveljavnih metov ob 38 veljavnih, vrhunski svetovni asi so "zmetali" številna kladiva v zaščitno mrežo, od tega kar trikrat Madžar Krisztian Pars, olimpijski podprvak, ki je bil šele četrti (77,45 m). Pars je letos pred SP na kar osmih tekmah vrgel prek 80 m ... Za povrh pa je ob povsem ponesrečenem metu kot je dolg in širok po izmetu iz kroga padel Rus Igor Viničenko. Kot da bi šlo za popolne novince in ne svetovno smetano tega športa ...

"To je bila nenavadna tekma. Tudi sam sem pričakoval, da bom vrgel več, vendar so imeli drugi še večje težave ... Ne vem, če bom lahko še kaj za zlato na tako pomembni tekmi vrgel tako malo," je menil Kozmus, ki bi mu je za zmago zadostoval že njegov drugi met (79,74 m). Preden je prvič stopil v krog za izmet, se je obrnil k sovjim navijačem, se poklonil in jim pomahal. Po izmerjeni dolžini, 75,24 m, kar je tedaj pomenilo četrto mesto, mu je trener Vladimir Kevo ob tehničnem napotilu svetoval: "Osredotoči se na tekmo, pusti sedaj navijače." Vse od tega dogodka naprej je zgodovina, pisana z velikim črkami.

Le nekaj minut pozneje, ko je Kozmus že odgovarjal na vprašanja novinarjev z vsega sveta, pa se je odvijala drama na drugem koncu stadiona. Poleg Bolta je Rusinja Jelena Isinbajeva, olimpijska in svetovna zmagovalka ter svetovna rekorderka, sodila v najožji krog peščice tistih, ki bi lahko Berlinu izboljšali rekordne mejnike. Vendar je Isinbajeva ostala celo brez rezultata in prvič po SP v Parizu 2003 brez odličja na velikem tekmovanju. "Tudi pri Primožu bodo prišle tekme, na katerih mu ne bo šlo po načrtih. Pač ni iz železa, je iz mesa in kosti, kot mi vsi. Pomembno pa je, da se iz poraza kaj naučiš in dvigneš iz pepela," je menil Kevo.

Tudi lani Kozmusova pot do Olimpa ni bila lahka, saj je po nizu petih zmag in le enem porazu zaradi zdravstvenih težav spremeniti načrtovani program tako zimskih kot poletnih priprav in je šele 14. julija po testnem treningu na domačem brežiškem stadionu potrdil olimpijski nastop. Letos take "drame" ni bilo, le njegovi bližnji pa vedo, da je bila tudi letos pot do stopničk posuta s trnjem. En sam opravljen ciklus treninga pač ni porok za glasne napovedi o zlatu. Pri težavah s hrbtom in koleni mu je pomagala prekaljena ekipa na čelu s Kevom, "zlatimi rokami" fizioterapevta Khalida Nasifa in bioterapevtom Marjanom Ogorevcom.

Kozmus preživi ogromno časa med vadbo v hrvaškem olimpijskem centru Bjelolasici, ki razen dobrih razmer za trening in vsega, kar je s tem povezano, ne nudi ničesar. Ta del skoraj "puščavniškega življenja" vrhunskega športnika med kovanjem odličij ni zanimiv skoraj za nikogar, čeprav je s tem tlakovana pot na streho sveta ... Po ponedeljkovi zmagi ni bilo besed o izboljšanju svetovnega rekorda Rusa Jurija Sediha, ki je 30. avgusta 1986 vrgel 86,4 metra. Sedih je tudi zadnji atlet, ki je ubranil olimpijsko zlato v kladivu (1976 in 1980). OI v Londonu leta 2012 tako ostajajo vabljiva tarča za brežiškega šampiona in priložnost za nov mejnik.