Drugi je bil Poljak Szymon Ziolkowski, nekdanji olimpijski zmagovalec (Sydney 2000) in nekdanji svetovni prvak (Edmonton 2001), ki je vrgel 79,30 m, tretji Rus Aleksej Zagorni (78,09 m), šele četrti pa Madžar Krisztian Pars, olimpijski podprvak (77,45 m). Pars je letos pred SP kar osemkrat vrgel prek 80 m, ostali so skupaj zbrali pet takih metov, od tega enega Kozmus.

"To je bila nenavadna tekma. Sam sem pričakoval, da bom vrgel več, vendar so imeli tudi drugi težave. Pars je, denimo, povem odpovedal. Tako je bil že moj drugi met (74,74), dovolj za zmago. Čakal sem sicer do zadnjega na Parsa. Ne glede na vse bi lahko en sam met 'zadel' in potem bi bilo lahko povsem drugače. Sicer sem se osredotočal le na svoje mete, imel dober občutek in treme nisem čutil," je dejal Kozmus.

Finale najboljše dvanajsterice se je začel zelo nervozno. Pars je začel tekmovanje s 75,51 m, Kozmus pa je bil tretji. Tudi njemu se poskus ni posrečil in je s kladivom, ki je pristalo pri 75,14 m, oplazil zaščitno mrežo. Kljub temu je bil Kozmus po prvi seriji četrti, za Ziolkowskim (77,44 m), Zagornim (76,11 m) in Parsom. Slednji je bil v drugi seriji brez rezultata, kjer je kladivo pristalo v mreži. Takoj za njim je Nemec Markus Esser osmo mesto zamenjal z drugim (76,27 m), na ta izziv pa je Kozmus odvrnil z 79,74 m in prepričljivo, za 2,2 metra, povedel. Ziolkowski je ostal na drugem mestu, čeprav so mu v drugem metu namerili 79,30 m in je nevarno zapretil Brežičanu.

Pars je imel velike težave tudi v svojem tretjem metu in je vknjižil drugo ničlo, in je ostal šesti. Kozmusu so namerili 77,21 m, Ziolkowskemu 77,85, Esserju pa 74,27, kar je pomenilo, da je pred zadnjimi tremi meti vsakega od osmerice velikih finalistov še naprej vodil Kozmus pred Ziolkowskim, Esserja pa je na četrto mesto s 77,42 m izrinil Zagorni. Pars se je v boj za odličja vpletel šele v četrti seriji (77,45 m), ko se je povzpel na tretje mesto, Ziolkowski (77,66 m) in Kozmus (79,28 m) pa nista izboljšala svojih izidov.

Po Parsovem predzadnjem metu je kladivo nova končalo v mreži, Ziolkowski pa je po 78,09 m zmajeval z glavo. Kozmus je po predzadnji seriji mirno zapustil krog za izmet, kot da 80,15 m, s to daljavo je še povečal vodstvo pred tekmeci, ni le prvi met prek 80 m v finalu, ampak nekaj povsem normalnega. Zagorni je v finalni seriji z 78,98 m iz zmagovalnih stopničk spodrinil Parsa. Ko je Ziolkowski vrgel le 76,89 m, je bilo jasno, da je Kozmus osvojil še drugo zaporedno zlato na velikih tekmovanjih, kar je z 80,84 m le in svojim najboljšim izidom sezone še potrdil. Kozmus je s 77,55 metra prvi dan SP že v soboto presegel kvalifikacijsko normo (77,50 m) kot prvi med vsemi uvrstil v finale. Tedaj je opazil, da se je Ziolkowski "videti zelo močan".

Izjemno je bil vesel tudi Kozmusov trener Vladimir Kevo, tudi sam nekoč slovenski rekorder v metu kladiva, dosežek mu je odvzel prav Kozmus. Dobil je še drugo odličje na velikih tekmovanjih v sezoni; na 6. svetovnem prvenstvu za mlajše mladince v Bressanoneju v Italiji v metu kladiva osvojila zlato odličje 17-letna Barbara Špiler, ki je izboljšala tudi slovenski članski rekord. Ta tribuni se je Kevo objel s fizioterapevtom slovenske reprezentance Khalidom Nasifom, ki je skupaj z Marjanom Ogorevcem v dolgih mesecih doma in na hrvaški Bjelolasici, Kozmusovem pripravljalnem taboru, skrbel, da težave slovenskega rekorderja s hrbtom in koleni niso bile tako moteče, da bi preprečile boj za odličja na SP, čeprav so precej vplivale na Kozmusov ritem tekmovanj in treningov.

Kozmus je bil pred SP z 80,34 m tretji po izidih sezone na svetu; pred sta bila le Belorus Jurij Šajnov (80,72 m), ki je izpadel že v kvalifikacijah, in Pars (81,43), olimpijski podprvak. Kozmus je prvič v tem letu magično mejo 80 m presegel v petem poskusu 2. avgusta na odprtem državnem prvenstvu Slovenije v Mariboru.

Poleg Šajnova v finalu ni bilo tudi olimpijskega prvaka iz Aten 2004 Japonca Kodžija Murofušija, ki v zadnjem obdobju tudi sicer ni veliko nastopal. Štiriintridesetletni Murofuši je nastop na SP odpovedal na pripravah v ZDA, ker še ni dovolj okreval po poškodbi hrbta.

Murofuši je naknadno dobil tudi bron na olimpijski nastop v Pekingu, Pars pa srebro. Mednarodna atletska zveza (IAAF) je Belorusa Vadima Devjatovskega, sprva bronastega, in Ivana Tihona, srebrnega, zaradi dopinga diskvalificirala in izrekla dveletno prepoved nastopanja. Tihon bi na tem SP branil tretje zaporedno zlato s SP, saj je bil prvi v Parizu (2003), Helsinkih (2005) in Osaki (2007).

Prav na zadnjem SP na Japonskem je zadal boleč udarec Kozmusu. Slovenski rekorder je vodil celotno tekmovanje, Tihon pa ga je s 83,63 m prehitel prav z zadnjim metom tekmovanja. Kozmus je z 82,29 m osvojil srebro, ki ga je na OI v kitajski prestolnici pozlatil; tedaj mu tudi Tihon ni mogel do živega. Orodje je namreč v vseh poskusih vrgel preko 80 metrov, najdlje pa 82,02 metra in osvojil prvo slovensko atletsko olimpijsko zlato v zgodovini ter tretjo atletsko olimpijsko kolajno.