Z imenovanjem Caprirolo-Zadravčeve se nadaljuje nekajletna praksa države, ko nadzorni svet naše najpomembnejše banke vodijo državni uradniki namesto uglednih gospodarstvenikov. Poznavalci razmer so odločitev nadzornega sveta pospremili s komentarji, da izbor vodstva nadzornega sveta NLB v tem trenutku ni najboljši za banko, saj bi na čelu nadzornega sveta potrebovala močno osebnost in ne zgolj podaljšano roko ministrstva za finance.

Predvidoma že do konca prihodnjega tedna bo objavljen javni razpis za novega predsednika uprave NLB, s čimer se bo formalno začel postopek imenovanja. Način izbire novega predsednika bo brez dvoma odvrnil marsikaterega kandidata, da bi se potegoval za vodenje banke. Precej kakovostnih kandidatov namreč pričakuje, da bi jih lastniki povabili k vodenju NLB, zato njihovih prijav na razpis ni pričakovati. Prav tako je malo možnosti, da bi bil postopek izbire končan do sredine avgusta, ko se bo poslovil Draško Veselinovič. Slednji je namreč ta teden nadzorni svet obvestil, da bo kljub drugačnim pričakovanjem upravo zapustil v pogodbeno določenem trimesečnem odpovednem roku.

Po razkritju v Dnevniku, da je interna revizija pokazala, da je podatke, ki so sprožili afero Ultra, naročil Draško Veselinovič, so se nadzorniki že na včerajšnji seji ukvarjali tudi z vprašanjem varovanja zaupnih podatkov. Kot je znano, je NLB vložila kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, saj interna preiskava ni nedvoumno pokazala, kako so podatki o poslovanju Ultre prišli v javnost, nadzorniki NLB pa so se po naših informacijah včeraj strinjali, da bo treba vzpostaviti mehanizme, da podatki ne bodo več odtekali iz banke.

Uprava je sicer nadzornemu svetu predstavila tudi informacijo o izdaji obveznice NLB z državnim poroštvom, ki po oceni nadzornega sveta poteka skladno z načrti. Kot smo že poročali, je NLB nedavno mandat za izdajo obveznice podelila bankam Intesa Sanpaolo, Loyds, Unicredit, Commerzbank in ING Bank. V NLB, za katero je to prva javna ponudba obveznic na mednarodnem trgu, pričakujejo, da bi jim uspelo na mednarodnem trgu pridobiti okoli poldrugo milijardo evrov dolgoročnih sredstev.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si