"Zavedamo se problema, da je veliko otrok med počitnicami doma in da potrebujejo varstvo. Prav zato smo jim ponudili aktivno preživljanje tega časa, šole pa so odstopile prostor," je povedala sekretarka MZPM Ljubljana Duša Grubački Andjelov. Poudarila je, da veliko organizacij ponuja varstvo, a le za nekaj ur, "pomembno pa je, da to traja ves čas, ko so starši v službi, saj mnogi malčki nimajo babic ali drugih varušk".

Vzgojiteljica Darija Peternelj nam je ob obisku v šišenski šoli pojasnila, da so tam večinoma otroci, katerih starši ne dobijo dopusta. "Čeprav ne gredo na morje, jim je všeč, saj se stalno nekaj dogaja. Dopoldne jih peljemo na izlet, popoldne imajo pa običajno likovne ali športne dejavnosti," je opisala. Po potrditev smo se obrnili tudi na otroke in jih vprašali, ali morda pogrešajo morje. "Bil sem že na morju, ampak je lepo tudi v Ljubljani, ker imam tukaj prijatelje," je poudaril 7-letni Sebastjan, medtem ko bi leto mlajša Polonca na Rabac, kjer bo počitnice preživela z družino, odšla že zdaj. Veselila se je tudi napovedanega potovanja z vlakom v Škofjo Loko, obenem je pohvalila še ponedeljkovo igranje v parku Tivoli. Po besedah Peterneljeve namreč enkrat na teden načrtujejo izlete v katerega od ljubljanskih parkov, ob četrtkih pa na bazen na Kodeljevem. Otroci so na vprašanje, katera dejavnost jih najbolj zanima, skoraj v en glas vzkliknili, da kopanje, čeprav so (bili) na urniku denimo še tenis, bovling in obisk gasilske brigade.

Generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Majda Struc je iz prijav na otroška letovanja sklepala, da je povpraševanje po njih letos naraslo, izjemno povečano pa je zanimanje za tista brezplačna. Svetovala je, da bi morali otroci aktivno, kakovostno in varno preživeti počitnice, tudi če ne gredo denimo na obalo. "Starši večinoma razmišljajo, kako bodo zagotovili varstvo, in ne, kako se lahko otrok v prostem času zabava. Delavnice, ki jih organizirajo razne ustanove, bi morale biti bolj izkoriščene," je kritizirala Stručeva in priporočila, naj otroci počnejo predvsem to, kar jih veseli in kar so zaradi šolskih obveznosti zamudili.