Žirija, v kateri so bili Vanesa Matajc (predsednica), Matej Bogataj, Vesna Jurca Tadel, Peter Kolšek in Urban Vovk, je letos prebrala 111 romanov, ki so izšli v letu 2008, odločitev o nagrajencu pa je sprejela soglasno. Roman, za katerega je Vojnović prejel že nagrado Prešernovega sklada, je žirijo prepričal z iskrenostjo in avtentičnostjo, v utemeljitev pa je žirija zapisala še, da je avtorjeva pripoved "nezaslišano smešna", bralec pa vsebine ne pozabi predvsem zaradi iskrenosti. Žirija je v obrazložitvi poudarila, da bi bilo škoda, če roman, ki si nagrado zasluži, ne bi bil nagrajen samo zato, ker je prej že prejel neko drugo nagrado.

Priznanje kresnik je časopisna hiša Delo letos podelila devetnajstič zapored, lavreatu pa je prineslo denarno nagrado v višini 5000 evrov. Goran Vojnović, ki je po poklicu filmski in televizijski režiser, je z romanom Čefurji raus! precej prahu dvignil letos januarja, ko mu je bil zaradi domnevnega žaljenja dela policije napovedan kazenski pregon, ki je bil pozneje umaknjen. Po romanu je bila ustvarjena tudi uspešna monodramska predstava, ki je pred dnevi na gradu Fužine doživela svojo 50. ponovitev.

Torkov dogodek na Rožniku je scenarist in režiser Igor Likar poimenoval Studio kresnik 2009, vključeval pa je tudi pogovor z nominiranci za kresnika, ki sta ga povezovala Tina Košir in Dražen Dragojević. Za nagrado so se letos potegovali še Andrej Blatnik z romanom Spremeni me, Sebastijan Pregelj z romanom Na terasi babilonskega stolpa, Boris Kolar z delom Iqball hotel ter Drago Jančar z romanom Drevo brez imena.