S prireditvijo se tudi uradno začenja letošnja turistična sezona na Mostu na Soči, ki se po besedah predsednika Turističnega društva Most na Soči Rada Taljata vedno bolj utrjuje kot destinacija pohodništva, zdravega načina življenja in ribolova. Število prvih turistov in obiskovalcev v letošnji sezoni kljub gospodarski krizi ni upadlo, na Mostu na Soči in bližnji okolici jim je na voljo približno 500 postelj, številka pa naj bi se v prihodnjih letih podvojila, upa Taljat.

Turistično društvo jutri na srečanje krajanov z zdomci vabi vse "izseljene" Mostarje, na prvi pohod po vodno-energijski pešpoti Na Most po krepkost, ob mraku pa na tradicionalne nočne skoke v jezero s kamnitega mostu čez Sočo. V nedeljo zvečer bodo razrezali največjo salamo v Sloveniji, štiri metre in 75 centimetrov dolgo govejo salamo, ki so jo posebej za to priložnost izdelali na turistični kmetiji Široko v Tolminskem Lomu. Gospodar jo je skupaj z domačimi naredil iz govejega stegna in svinjske slanine, soli, česna ter nekaterih naravnih dodatkov, ki jih pozna le sam in jih ne razkriva, in jo nato sušil natančno tri mesece. Vstop na prireditve, ki se bodo ob večerih zaključile s koncerti glasbenih skupin, bo vse dni prost.