Po besedah študentke praktikanti opravljajo vsa dela v lekarni, tako kot zaposleni, le da za to niso plačani, in "s tem povečujejo dobiček posamezne enote, kjer je zaposlenih vedno premalo glede na količino dela in strank", je sklenila študentka, obtoženi pa so njene navedbe zanikali in rekli, da je število zaposlenih v lekarnah letos enako kot lani.

Novost prinesla težave

Praktično usposabljanje študentov FFA v obsegu največ 900 ur - z njim naj bi učenci pridobili farmacevtske veščine in spretnosti, strokovno znanje in primeren odnos do sočloveka - se od februarja letos z vpisom prve generacije v 10. semester šolanja v lekarnah odvija kot del študijskega programa in nadomešča dosedanje šestmesečno pripravništvo magistrov farmacije. "Lekarna Ljubljana je kot učni zavod dolžna študentom omogočiti praktični pouk," je razložila Spomenka Sluganovič, pomočnica direktorja Lekarne Ljubljana za kadrovsko področje, in nadaljevala: "Naša dobra volja je, da jih sprejmemo, čeprav imamo sami s tem težave."

Glede povračila stroškov študentom je dodala, da "nadomestilo prevoznih stroškov ni urejeno in ga žal FFA študentom ne more povrniti, ker za to nima zagotovljenih sredstev". Po njenih besedah praktikantom niti niso dolžni plačati prakse, strokovna vodja pri Lekarni Ljubljana Tatjana Struna Prebilič pa je ocenila: "Očitno študenti to jemljejo kot delo, ne kot praktični študij, zato imajo najbrž občutek, da jih izkoriščamo." Ogorčena študentka je vodstvo Lekarne Ljubljana obtožila, da "je v pogodbi zahtevalo umik člena, ki je dopuščal izplačilo nagrade ob zaključku dela", medtem ko je Sluganovičeva zatrdila, da člen ostaja, "toda ker prakse še niso zaključili, jim ne moremo ničesar plačati".

Poporodni krči in kratek stik

Nesporazumi bi utegnili biti del "poporodnih krčev", kot je zaplet imenovala koordinatorica praktičnega usposabljanja prof. dr. Mirjana Gašperlin s FFA, Struna-Prebiličeva pa je ugibala, da je "šlo verjetno za kratek stik, saj fakulteta študentom očitno zadeve ni dovolj natančno razložila".

Gašperlinova je pristavila, da uradne pritožbe glede "izkoriščanja študentov" na FFA niso dobili, še več, "glede na informacije, ki jih dobivamo iz lekarn, je večina študentov in mentorjev z dosedanjo izvedbo praktičnega usposabljanja zelo zadovoljna", je zaključila.

Temu oporekajo nekateri lekarnarji, ki so prepričani, da so nadzorovanje, vodenje in izobraževanje študentov zelo naporna in vzamejo veliko časa. "Študent mora biti stalno pod nadzorom mentorja, saj ti lahko sicer naredi več škode kot koristi," je presodila vodja lekarne Bizjak v ljubljanskem BTC Jožica Milena Bizjak, ki je tudi odločno zanikala študentske govorice, da v tej lekarni delo praktikantov plačajo.