Razburjena tekmovalca Peter Kauzer in Dejan Kralj si živce pomirita tako, da si kar v majhni sobici skuhata pravo turško kavo, zato imata vselej veliko obiskovalcev in sta morala naročiti novo pošiljko iz domovine. Če s seboj na progo ne bi prinesli obrokov suhe hrane (sendviči in sladkarije), bi ob celodnevnih naporih, saj je program po nepotrebnem razvlečen z veliko premori na debelih osem ur, marsikdo kar omedlel. Na sicer lepo urejenem tekmovališču, kjer imajo luksuzna prenosna stranišča, kakršnih nima marsikdo doma, na edini stojnici ponujajo le hamburgerje, ki pa nimajo veliko skupnega z zdravo športno prehrano, ki si jo krotilci brzic privoščijo šele na poznem kosilu ali zgodnji večerji.

Slovenske kajakašice in kanuistična dvojca so včeraj v tipičnem angleškem vremenu, kjer si v eni uri izmenjajo mraz, da bi potreboval zimsko bundo, rosi dež, in pripeka sonce, da so dobrodošle kratke hlače, vseskozi pa piha zoprn veter, brez večjih pretresov opravili s kvalifikacijami in napredovali v sobotni polfinale. V kvalifikacijah je med posameznicami ostala le Eva Terčelj, s 17 leti najmlajša slovenska reprezentantka, ki je po mnenju sodnikov zgrešila vrata, žirija pa je slovenski protest zavrnila. A se je hitro zbrala in s četrtim časom kvalifikacij vodila slovensko vrsto skupaj z Urško Kragelj (8. med posameznicami) in Nino Mozetič (18.) v finale moštvenih vožnjah.

"V prvi vožnji posameznic so se mi zaradi živčnosti tresle roke, a sem se med odmorom le zbrala in pokazala, kaj znam," je menila 20-letna Primorka Urša Kragelj, za katero so med njeno vožnjo družno navijali kajakaši in kanuisti v enosedih, ki jih kvalifikacije čakajo še danes. Ob vodi je bil tudi Benjamin Savšek, ki bi moral biti zaradi bolečin v ušesu na bolniški, a se je zavaroval tako, da ima na glavi vseskozi debelo zimsko kapo. "Takšne neumnosti lahko počnem le jaz in si zagrenim življenje tako, da sem vsa preplašena pred neuspehom," se je jezila Nina Mozetič, ki je s pomočjo posnetka (snemalec Peter Kauzer starejši je vidno shujšan, ker je bil zaradi težav z želodcem štiri dni na dieti) analizirala spodrsljaje.

Sašo Taljat in Luka Božič sta v kanuju dvosedu (v mladosti sta bila oba kajakaša) s tretjim časom prve vožnje, na koncu sta bila deveta, razkrila ves svoj velik potencial. "Naredila sva tisto, kar je bila najina naloga. Glavne naboje sva prihranila za soboto, ko bova napadla stopničke," je samozavesten Sašo Taljat, ki je moral v čoln bos, ker ne ve, kam je založil čevlje. Urban Jarc in Blaže Oven sta trepetala do zadnjega zavesljaja in v polfinale napredovala kot zadnja, 20.