"Varnostni svet ZN bi moral ostro spregovoriti in uvesti take ukrepe, ki bi v praksi pomagali preprečiti nadaljnje razpadanje režima neširjenja jedrskega orožja," je danes na novinarski konferenci v Moskvi dejal Lavrov. Poudaril je tudi, da bi resolucija morala ustvariti pot pogojem, v katerih bi se Severna Koreja vrnila k šeststranskim pogajanjem.

VS ZN je sicer že ostro obsodil drugi jedrski poskus po letu 2006, ki ga je Severna Koreja izvedla v ponedeljek, napovedal pa je tudi novo resolucijo in dodatne sankcije.

Rusija je poleg tega danes zaradi "zaostritve razmer" v regiji prek sistema za zgodnje opozarjanje okrepila nadzor nad razmerami v sosednjih državah. Kot je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax, ki jo povzema nemška dpa, pojasnil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi, se zaradi "možne uporabe jedrskega orožja" Rusija čuti obvezana k ukrepom na obmejnem območju s Severno Korejo.

Južna Koreja je namreč dan po drugem jedrskem poskusu svoje severne sosede sporočila, da se bo pridružila pobudi za ustavitev širjenja orožja za množično uničevanje (PSI), ki jo vodijo ZDA, s čimer pa je sprožila oster odzive svoje severne sosede. Kot pravijo v Pjongjangu, se zaradi odločitve Seula ne čutijo več zavezani premirju iz leta 1953, s katerim je bila končana korejska vojna.

Poleg jedrskega poskusa je Severna Koreja sicer od ponedeljka izvedla tudi pet poskusnih izstrelitev raket kratkega dosega, je danes potrdilo južnokorejsko zunanje ministrstvo in s tem zmanjšalo predhodna poročila o šestih raketah. V ponedeljek je tako Severna Koreja izstrelila dve in ne tri rakete, v torek pa še tri.