Loeb je lovil rekord po številu zaporednih zmag, kar bi dosegel z morebitnim šestim uspehom na šesti dirki sezone. A Francozu zmaga tokrat ni bila usojena, na cestah po Sardiniji sta bila boljša oba Fordova voznika in Loeb je na cilj pripeljal le kot tretji. Pa še tretje zmagovalne stopničke se ni veselil prav dolgo, saj je vodstvo dirke ugotovilo, da je kršil pravila. V soboto, ko je zaradi predrte pnevmatike tudi največ izgubil v boju z najhitrejšima, je namreč tako kot njegov sovoznik Daniel Elena v želji po čim hitrejši menjavi prehitro odpel varnostne pasove na sedežih, ko njegov C4 še ni povsem miroval. Dirkača sta neuporabno pnevmatiko sicer zamenjala zelo hitro, v 65 sekundah, a sta po koncu relija dobila dvominutni pribitek zaradi kršenja varnostnih pravil, kar je na koncu pomenilo četrto mesto.

"Še vedno sem izgubil le nekaj točk v primerjavi z Mikkom, kar pomeni, da se je vse skupaj še kar dobro izteklo. Zadovoljen sem, da sem sploh v cilju, saj mi ta konec tedna stvari niso šle po načrtih," je bil realen svetovni prvak, ki je s petimi zmagami na prvih petih dirkah vseeno brez težav obdržal skupno vodstvo.

Tretje mesto je tako podedoval Petter Solberg, kar je za nekdanjega svetovnega prvaka, ki letos vozi z zasebno Citroenovo Xsaro, že drugi takšen uspeh v sezoni 2009.

A s težavami Francoza se tokrat niso obremenjevali pri Fordu. Ne le, da so prvič letos zmagali, dosegli so dvojno zmago, kar je po lanskem dvojnem slavju na Japonskem prvi takšen uspeh. Latvala, lani je pri 24 letih na švedskem reliju postal najmlajši zmagovalec na relijih za SP, je tako slavil drugič v karieri. Zadnji dan relija se je marsikdo ustrašil, da bodo pri Fordu posegli v vrstni red in svojemu drugemu vozniku ukazali, da mora predse spustiti prvega dirkača ekipe Mikka Hirovnena. A je bil boj povsem športen, tako da je Latvala, ki je vodil od prvega dne, tudi ob koncu ohranil slabe pol minute prednosti.

"To je res veliko olajšanje. Rad bi se zahvalil vsem v moštvu, da sem lahko zmagal. Res sem vesel te zmage, imel sem tudi nekaj sreče," je po zmagi od zadovoljstva sijal mladi Finec. V letošnji sezoni se je že nekajkrat znašel v nemilosti svojega moštva, ko je z nesrečami zapravil vodstvo, na Cipru pa se je za nameček še atraktivno prevračal in popolnoma uničil dirkalnik.

"Očitno so mi usojena druga mesta. Reli je bil težak, a Jari-Matti si je zmago vsekakor zaslužil," je športno priznal starejši od obeh Fincev pri tovarniški ekipi Forda. Hirvonen je s štirimi drugimi mesti v skupnem seštevku SP na drugem mestu (38), prvi je Loeb s 55. Latvala se je z današnjo zmago povzpel na šesto mesto (19). Pri konstruktorjih je Ford tokrat s vsemi možnimi 18 točkami nekoliko približal Citroenu (Francozi so na Sardiniji iztržili le sedem točk), a je razlika po šestih od 12 relijev še vedno krepko v korist Citroena (89-61).

Sezona SP v reliju se bo nadaljevala z relijem Akropolis v Grčiji med 12. in 14. junijem.