"Projekt Ilirije je eden najbolj kompleksnih projektov v Ljubljani, tudi bolj zahteven od izgradnje stadiona v Stožicah. Zaenkrat projekt teče dobro. Upam, da bodo na mestni občini še pred poletjem sprejeti ustrezni dokumenti, temelj vsega pa je akt o javno-zasebnem partnerstvu med MOL, plavalnim klubom in gimnastičnim klubom," je med drugim povedal vodja projekta Janez Sodržnik.

Slednji pravi, da bistvenih preprek za gradnjo projekta ne vidi, želi pa si dopolnitev prostorskih aktov, ki bi omogočili uresničitev projekta avstrijskega arhitekta Petra Lorenza, ki je bil izbran na natečaju, nekaj nerešenih vprašanj pa je tudi v povezavi z Bloudkovo kulturno dediščino. "Bloudek bo na novem objektu dobil primeren prostor, saj načrtujemo tudi ustanovitev Bloudkovega muzeja, ki si ga ta mecen in tvorec slovenskega športa zasluži. Tukaj bo šlo za serijo video prikazov o njegovem delu, številne makete njegovega ustvarjanja in druge predmete," je ob tem pojasnil predsednik Ilirije Peter Mankoč.

Ta je obljubil tudi novo "kopalko" oziroma "Ilirijanko", bronast kip, ki je bil zaščitni znak na pročelju zdajšnjega objekta, a so ga zmikavti lani, ko so odnesli tudi Bloudkov kip v Tivoliju, pa partizanski spomenik v Kamniku in številne druge podobne znamenitosti, ukradli. "Najbolj zanimivo je, da so za bron pri prodaji zaslužili 200, največ 300 evrov, nas pa bo nov kip z vsemi popusti stal kar 22.000 evrov," je še pojasnil Mankoč.

Sicer pa je Sodržnik prepričan, da bodo tudi z ljubljanskim zavodom za varovanje kulturne dediščine našli skupen jezik, saj je tudi na strani varuhov kulturne dediščine precej posluha za nov objekt, ki bo povezal urbano mestno jedro s parkom Tivoli, ki bo z novim projektom prav tako pridobil, saj naj bi se tivolska parkirišča preselila v parkirno hišo, predviden pa je tudi nov prehod do tivolskega drevoreda, ki je zdaj onemogočen zaradi poteka železniške proge. Parkirišč v novi parkirni hiši bo 1350, ob tem pa bo projekt, ki je skupaj vreden med 65 in 70 milijoni evrov, financiran pa bo tudi z evropskimi sredstvi, dobil tudi moderen bazenski kompleks, gimnastično telovadnico, trgovski center, številne apartmaje za športnike in druge goste ter spremljajočo infrastrukturo. Vsi ti spremljajoči dejavniki naj bi namreč omogočili, da se bo projekt bazena v bodoče financiral sam.

Sodržnik predvideva, da bodo vsi papirji urejeni do konca leta, spomladi prihodnje leto naj bi bilo urejeno gradbeno dovoljenje in že čez leto dni naj bi porušili staro Ilirijo. Po najbolj optimističnem scenariju bi Ljubljana z novim bazenom že decembra 2010 lahko skušala izvesti evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih, bolj realna pa je opcija, da bo slovenska prestolnica kandidirala za prvenstvo 2011.