James Graham Ballard se je rodil 15. novembra 1930 v Šanghaju, kjer je njegov oče vodil tekstilno tovarno. Ko so japonske čete po napadu na Pearl Harbour leta 1941 zavzele mesto, je z družino končal v koncentracijskem taborišču. To izkušnjo opisuje v romanu "Empire of the Sun" (1984), po kateri je režiser Steven Spielberg leta 1987 posnel film, ki je dosegel izjemen uspeh.

"Na taborišče imam veliko spominov, niso ravno srečni, niso pa niti tako neprijetni," je Ballard dejal o tem obdobju svojega življeja. "Zelo dobro se spominjam grobosti in udarcev, ki so bili del vsakdana, po drugi strani pa smo se otroci kratkočasili z najrazličnejšimi igrami, je dodal.

Avtor 15 romanov in številnih kratkih zgodb je odrasel v Šanghaju. Kasneje se je preselil v Veliko Britanijo in v zgodnjih šestdesetih letih ves svoj čas posvetil pisanju.

Billard je tudi avtor novele "Crash" (Trk, 1973), ki so jo mnogi označili za kontroverzno, saj v njej pripoveduje o ljudeh, ki po preživetih avtomobilskih nesrečah doživljajo prav posebne seksualne obsesije z razbito pločevino. Po njej je kanadski režiser David Cronenberg leta 1996 posnel istoimenski film.

Leta 1946 se je Ballad preselil v Veliko Britanijo, kjer je živel do smrti. Ballard je študiral medicino v Cambriedgeu, nato je bil vojni pilot, trgovec, urednik na reklamni agenciji, šele zatem se je popolnoma posvetil pisanju.