Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Slovenskega gledališkega muzeja Ivo Svetina, živimo v svetu, v katerem brez digitalizacije več ne gre, poleg tega pa tudi ministrstvo za kulturo digitalizacijo v muzejih postavlja na zelo visoko mesto. V Slovenskem gledališkem muzeju so lani dobili dodatna sredstva za digitalizacijo in ko so razmišljali, kaj digitalizirati, so se odločili za gledališki repertoar.

Da je projekt digitalizacije stekel, pa gre po Svetinovih besedah zahvala tudi Samu M. Strelcu, ustanovitelju zavoda Novi Zato., ki jih je prepričal, da je to pot, preko katere je mogoče širši kulturni javnosti najbolje približati podatke o dogajanju v slovenskem gledališču. Digitaliziran Letopis, doslej je digitaliziranih 140 sezon, je ogrodje, kamor bo v naslednjih letih mogoče dodajati relevantno gradivo, je še povedal Svetina, ki je prepričan, da bo v nekaj letih projekt tako daleč, da bodo na enem mestu zbrani vsi pomembni podatki o dogajanju v slovenskih gledališčih.

Za ime Rep-teatris so se odločili, ker gre za veliko zbirko podatkov s področja gledališča, torej za teatrologijo in po analogiji s kooperativnim online bibliografskim sistemom in servisi COBISS. Tudi za Rep-teatris bo mogoče pridobiti licenco, ki bo omogočala spreminjanje in dodajanje podatkov v bazo, je povedal urednik Slovenskega gledališkega letopisa Štefan Vevar. Kot je dejal, računa, da bo takšnih zunanjih sodelavcev z licencami osem do deset in sicer po eden iz večjih slovenskih gledališč, še naprej pa bo bazo urejal in sestavljal Slovenski gledališki muzej.

Ustvarjanja spletne baze podatkov s področja gledališča so se po Strelčevih besedah lotili, "da bi skrajšali pot iskanja, s čemer bi se odprla pot interpretaciji", sedaj pa bo, tako Strelec, treba le še doseči, da se začne to orodje uporabljati. Prednost digitalizirane verzije je po njegovem prepričanju tudi v tem, da bo manj napak. Sicer pa so, tako Strelec, doslej ustvarili le skelet, na katerega bo potrebno "obesiti" multimedijo - kritike, fotografije, plakate.

Spletna verzija bo predvidoma še eno leto ostala delo v nastajanju, saj baza podatkov iz katere je nastala, še ni v celoti usklajena s stanjem v posameznih Letopisih. Obenem gre za bazo, ki jo sproti dograjujejo za najrazličnejše načine digitalnega iskanja. Trenutno omogoča iskanje po predstavah, sezonah, osebah in navzkrižne poizvedbe.